Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Patria (foto: www.patria.fi)
Patria

Pregled domačih dogodkov od 31.5. do 7.6.

Slovenija | 09.06.2013, 15:00

V 23. tednu v letu 2013 je najbolj odmevala razsodba v primeru Patria. Na področju Cerkve pa je minil še en zgodovinski trenutek, papež Frančišek je namreč prvič k molitvi povezal vse ob isti uri.

CERKEV

Papež v molitvi povezal ves svet, tudi Slovenijo

Papež Frančišek je prejšnjo nedeljo v baziliki sv. Petra v Rimu vodil uro molitve za uspeh nove evangelizacije pred Najsvetejšim. Molitev, ki so jo istočasno pripravili po vsem svetu, in je predstavljala enega od dogodkov v Letu vere, je bila pod geslom "En Gospod, ena vera!" Pobudi so se pridružili tudi slovenski škofje, ki so v vseh stolnicah vodili molitvene ure. Molili so tudi v mnogih dekanijskih in župnijskih cerkvah. Minuli četrtek pa je vojaški vikariat pri sv. Jožefu v Ljubljani skupaj s člani Društva sv. Modesta organiziral molitev ter mašo za mir v svetu in slovenskih družinah.

Koga moti zvonjenje zvonov?

Tiskovni urad Slovenske škofovske konference se je odzval na objavljen zapis o cerkvenih zvonovih na spletni strani Pozitivne Slovenije. Prepričani so, da v njem nepodpisani avtor navaja nekatere zavajajoče trditve, s katerimi se ni mogoče strinjati. Zapisano je namreč, da zvonjenje predstavlja vsakodnevno motenje njihove zasebnosti in komunikacije ter vpliva na kakovost življenja.

V zapisu na spletni strani PS je naveden predlog poslanca in vodje poslanske skupine Janija Möderendorferja, po katerem naj bi se uvedle posebne meritve zvoka cerkvenih zvonov in zvonjenja ter se sprejele posebne „rešitve, ki ne bodo škodovale državljanom“. Ob stališčih, da naj bi občasno zvonjenje zvonov škodovalo državljanom, v Katoliški Cerkvi poudarjajo, da na tem področju v Sloveniji veljata evropska Direktiva, ki zvonjenja ne uvršča med hrup, in odločba Ustavnega sodišča, po kateri je zvonjenje v skladu z Ustavo. Omenjeno sodišče je odločilo, da „sama po sebi vidna ali zvočna zaznava verskih obeležij (npr. pogled na cerkev ali mošejo, na versko procesijo, na vernika v verskih oblačilih, petje muezina ali zvok cerkvenih zvonov) ne more pomeniti prisilne konfrontacije z vero, pred katero mora država obvarovati posameznika.“ V Katoliški Cerkvi se, kot je v sporočilu pojasnil tiskovni predstavnik p. dr. Tadej Strehovec, z omenjenim predlogom poslanca Möderendorferja, ne morejo strinjati.

SLOVENIJA

Zadeva Patria na prvi stopnji zaključena

Ljubljansko okrajno sodišče je vse tri obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sodba ni pravnomočna. Sodišče je v celoti sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov denarne kazni. Obsojeni so sodbo označili kot sramoto za državo in napovedali pritožbo na drugostopenjsko sodišče.

Janez Janša: „Ta sodba nikoli ne bo obstala. Je sramota za slovensko državo in klofuta vsem, ki smo vendarle verjeli, da v Sloveniji vseeno obstaja vladavina prava, da politični in montirani procesi niso več možni, a smo se žal motili.“

Tone Krkovič: „Dogaja se mi popolna krivica. Tega nisem pričakoval.“

Ivan Črnkovič: „Vse, kar sem imel s Patrio, je bilo pošteno. Dali smo jim ponudbo, ki je bila za 18 odstotkov cenejša od Sistemske tehnike.“

Pred stavbo sodišča se je v času izreka sodbe zbralo več sto podpornikov Janše, ki so nosili slovenske zastave in prepevali domoljubne pesmi, ter tistih, ki so zagovarjali obsodilno sodbo, a so protesti minili mirno. In kaj sta o razsodbi za Radio Ognjišče povedala politični analitik dr. Boštjan Marko Turk in pravnik dr. Klemen Jaklič.

Turk: „Slovenija se je z današnjim dogodkom s svetlobno hitrostjo oddaljila od vsega tega, kar smo si 25 let nazaj na Roški zastavili za cilj. Takrat smo si zastavili za cilj evropsko normalnost po kriterijih razvitega sveta, evroatlanstke povezave in podobno.“

Jaklič: „Nad razsodbo nisem presenečen, saj sem jo napovedal, a vseeno sem se je te bal, ker sem tekom postopka zaznal številne kršitve postopka, številna dejanja, ki niso v skladu s pravom, ampak kažejo na neko arbitrarno željo obsoditi človeka zato, ker ga je treba obsoditi.“

„Če se v resnih državah preganja predsednika vlade, potem bi morali obstajati zelo trdni dokazi, kar pa v tem primeru očitno ne drži,“ pa je obsodbo Janeza Janše komentiral odvetnik Aleksander Čeferin. Za Planet Siol je dejal, da ga je obsodilna sodba izjemno presenetila.

Janševi podporniki, ki so izrek sodbe pospremili v sodni dvorani, so ob koncu naroka vzklikali, da je taka sodba sramota in sodnici očitali, da je obsodila osvoboditelje Slovenije. V SDS so sodbo označili kot škandal, po besedah vodje poslancev SDS Jožeta Tanka takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali. Predsednik DeSUS Karl Erjavec obsodbe ni želel podrobno komentirati, saj je v procesu nastopil kot priča. Dejal je le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost. Ob tem pa je izrazil zaskrbljenost zaradi napetega dogajanja pred sodiščem in polarizacije države. Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je menila, da bo sodba še bolj razdvojila javnost. Glede na spisano obtožnico pa po njenem mnenju do sodbe sploh ne bi smelo priti. Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je prepričan, da je "konec pravne države", če je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde, predsednik SLS Franc Bogovič pa pričakuje, da bo drugostopenjski organ zadevo obravnaval nepristransko in strokovno ter da bo končana v doglednem času. V DL, PS in SD odločitev sodišč ne komentirajo. Oglasil pa se je Zbor za republiko. Opozoril je, da so vsi obdolženi nedolžni, dokler niso izčrpana vsa pravna sredstva oziroma sodba ni pravnomočna. V tem trenutku po njihovem mnenju ni mogoče govoriti o krivdi nikogar in je vsakršno namigovanje v tej smeri zgolj del kampanje za osebno diskvalifikacijo. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve pa ugotavljajo, da se ob 25. obletnici procesa proti četverici pred vojaškim sodiščem v Ljubljani dogaja repriza politično motiviranih procesov in obsodb, ki temeljijo na slabo skonstruiranih indicih, ne pa tudi na dokazih. Kot so zapisali, vrsta okoliščin poglablja sum, da proces ni sledil pravosodnim, pač pa političnim ciljem. Med takšnimi okoliščinami navajajo netočnosti v obsodilni sodbi in obtožbe o neugotovljenih dneh, neznanih načinih in neidentificiranih načinih komunikacije. In kako vrh države? Predsednica vlade Alenka Bratušek je dejala, da sodbe ne bo komentirala, predsednik republike Borut Pahor pa, da moramo kot demokratična in pravna država odločitve ustanov pravne države sprejeti in jih spoštovati, naj se z njimi strinjamo ali ne.

Primer „Tovšak“ z napakami

Nadzor nad Specializiranim državnim tožilstvom v primeru Hilde Tovšak je pokazal, da je bila obtožnica vložena preuranjeno ter da bi moral tožilec Harij Furlan ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja opozoriti na predolg pripor Tovšakove, je dejal generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Za Furlana bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe. Minister za pravosodje Senko Pličanič po prvem pregledu poročila ugotavlja, da je vrhovno državno tožilstvo prevzelo odgovornost za napake in bo sprejelo ukrepe, da do podobnih primerov ne bo več prihajalo.

Vlada bi rada zmanjšala število občin

Koalicijske stranke soglašajo z manjšim številom občin., Temu nasprotujejo tako v obeh pristojnih organizacijah. Kritično so se na pobudo vladne koalicije odzvali tudi v Novi Sloveniji, kjer nasprotujejo združevanju občin. To je namreč v minulih dneh napovedal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Kot je ocenila predsednica NSi Ljudmila Novak, je to ukrep z ministrskega fotelja, ki nima veliko skupnega z realnim stanjem na terenu.

DeSUS proti nižjim pokojninam

Glavna tema izvršnega odbora DeSUS so bile v tem tednu grožnje, povezane z zniževanjem pokojnin. Kot je povedal predsednik stranke Karl Erjavec v DeSUS ne podpirajo nobenega zniževanja pokojnin in vztrajajo pri izplačilu rekreacijskega dodatka vsem upokojencem, ki prejemajo pokojnine, nižje od 622 evrov. Vprašanje, ali bo DeSUS v primeru, da se bo vlada odločila za znižanje pokojnin, zapustil koalicijo, pa trenutno vendarle ni aktualno, je zatrdil Erjavec.

Skrb ob višjem DDV

Na Goriškem se bojijo, da bodo višje cene zaradi dviga DDV odgnale tako italijanske kot tudi domače kupce. Na novogoriški območni obrtno-podjetniški zbornici pravijo, da bodo tisti podjetniki in obrtniki, ki si to še lahko privoščijo, cene ohranili na istih ravneh, da bi zadržali vsaj nekaj kupcev. Vendar pa to ne vpliva razvojno na poslovanje podjetij.

TEŠ 6 potrebuje dodatnih 140 milijonov evrov

HSE in Termoelektrarna Šoštanj, ki sta nedavno pojasnila, da se je investicijska cena šestega bloka zvišala z 1,3 na 1,44 milijarde evrov, zdaj iščeta "manjkajočih" 140 milijonov evrov. "Obilo dela nas čaka. Zelo odgovornega," je na novinarski konferenci poudaril prvi mož HSE Blaž Košorok. V kratkem se bodo začela pogajanja z Alstomom, da bi rok dokončanja projekta čim bolj pomakniti nazaj, s čimer bi se znižala tudi vrednost projekta. Nekdanji direktor termoelektrarne Simon Tot je medtem poudaril, da je bilo šesti blok še januarja mogoče zaključiti v okviru danih zavez.

Banke z izgubo

Banke v Sloveniji so leto 2012 že tretjič končale z izgubo, rezultat pa bo zelo verjetno negativen tudi letos. Struktura kakovosti kapitala se sicer izboljšuje, a kar nekaj bank ne dosega najstrožjega kriterija kapitalske ustreznosti, ki ga radi upoštevajo tuji investitorji. Zato smo manj zanimivi za tuje investicije, pravijo v Banki Slovenije.

Za vetrobranske nalepke 8,3 milijona evrov

Notranje ministrstvo po odločitvi sodišča, da mora Slovenija podjetju Mirage plačati 8,3 milijona evrov, preučuje možnost revizije, je dejal minister Gregor Virant. V luči ugotavljanja odgovornosti za nastali strošek bodo pristojne službe po njegovih besedah ocenile, ali iti v nadaljnje postopke, sam pa se boji zastaranja. Nekdanji premier Janez Janša meni, da sodba predstavlja "vrh ledene gore sodne korupcije v Sloveniji". Spomnil je na nalepke na vetrobranskih steklih, ki so jih s prekinitvijo pogodbe ukinili. Po mnenju Janše so bile nepotrebne in so jih lepili zato, da so prijatelji tedanjega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja dobro zaslužili. Nekdanji notranji minister Dragutin Mate pa je ocenil, da je bila odločitev za prekinitev pogodbe pravilna. Poudaril je, da je ministrstvo Mirageu ob prekinitvi pogodbe ponudilo poravnavo za dobiček, ki je bil naveden v strukturi cene. A podjetje ni bilo za to, saj da je bil dogovorjen dobiček veliko višji.

Pred Pekom težki časi

Peko je letos praznoval 110 let delovanja in kaže, da bo prav to leto zanj usodno, če država ne bo hitro našla ustrezne rešitve. Propad Peka bi za Tržič pomenil pravo socialno bombo, okrnjena bi bila tudi čevljarska tradicija, po kateri Tržič najbolj slovi.

Bolje je pri Alpini, ki v prvih mesecih letos beleži precej boljše rezultate, še vedno pa proizvodnja ne dela s polno paro in podjetje, ki išče novega strateškega partnerja, bi potrebovalo okrog tri milijone evrov kratkoročnega kredita za obratna sredstva. Direktor Matjaž Delopst pravi, da v Alpini potrebujejo kanček zaupanja s strani bank, da bi se voz razvoja začel premikati hitreje.

Roška plošča napadena

Zid ob spominski plošči na Roški cesti v Ljubljani, ki so jo ob obletnici afere JBTZ odkrili prejšnji teden, so neznanci popisali z grafiti. Policisti so grafite zaznali ponoči in zdaj zbirajo obvestila. Na grafitih piše: "Korupcija. Gotovi ste. 25. 6. 2013 JBZ v zapor. Sramota. Lopovi." Na grafit so se odzvali tako v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve kot v SDS. Kot so zapisali, dogodki na Roški cesti leta 1988 predstavljajo vrhunec dostojanstvenega in odkritega boja slovenske civilne družbe za človekove pravice, temeljne politične svoboščine in vladavino prava. „Mazaška akcija, s katero so vandali oskrunili pomnik teh dogodkov, pa je strahopetno nasprotje vseh teh vrednot,“ so prepričani v SDS.

KULTURA

Vera Ban, tesna sodelavka pokojnega Jožeta Pučnika, je predstavila knjižno delo Moja pot ob Pučniku, v katerem opisuje svojo izkušnjo z nekdanjim predsednikom Demosa. Pučnika je opisala kot premočrtnega človeka in kot človeka, ki se mu lahko z vso častjo in zahvalo poklonimo v spomin. Slovenija je bila zanj mati in on je bil do nas tak kot oče, je poudarila avtorica knjige.

Pri založbi Mladika je izšla knjiga Med mero in misterijem: Antični svet v delih Alojza Rebule avtorice Jadranke Cergol. Monografija je nastala na podlagi avtoričine diplome iz klasične filologije na Filozofski fakulteti v Trstu. V njej je podala analizo antičnih likov, vzorov in filozofije v pisateljevih romanih in drugih delih. V znanstveni monografiji, ki je nastala pod mentorstvom profesorja Mirana Košute, je želela avtorica poiskati globlje korenine iz katerih se je Rebula literarno oplajal - tako na etični, estetski kot ontološki ravni. Kot ključne vrednote Rebula izpostavlja lepo, dobro in pravično, kar je bil ideal že za antičnega človeka, ki je lepo poistovetil z dobrim, je na predstavitvi knjige v Ljubljani povedala Cergolova.

Zavod Maribor 2012, ki je vodil lansko Evropsko prestolnico kulture (EPK), bo svoje delovanje zaključil konec meseca s presežkom, je po predvidoma zadnji seji oznanil svet zavoda. Na računu bo ostalo 192.000 evrov, na mizi predloga trajnostnih programov in ohranjanja blagovne znamke, odločitev, kako naprej, pa je na mariborski občini.

ŠPORT

Ljubljanska športna dvorana Gib je bila prejšnjo nedeljo v znamenju športne gimnastike, saj so se telovadci vseh starostnih kategorij merili na pokalu Slovenije. Vrhunec dneva pa je bilo slovo legendarnega telovadca Aljaža Pegana, ki je še zadnjič v karieri poprijel za drog in na svoj 39. rojstni dan prikazal nekaj vrhunskih prvin ter uradno končal kariero. Ob tem se je Pegan med drugim zahvalil tudi obema trenerjema, prvemu trenerju Borisu Pavlihi in Jožetu Mešlu, s katerim sta pozneje osvajala kolajne v svetovnem merilu.

Najuspešnejši slovenski nogometni trener Darko Milanič je sporočil, da se seli v Sturm iz Gradca. Zdaj že nekdanji mariborski strateg je presenetljivo sporočil, da želi kariero nadaljevati drugje. Z graškim Sturmom je podpisal triletno pogodbo, med leti 1993 in 2000 je v Gradcu tudi igral.

Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je na tretji in hkrati zadnji tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Poznanju osvojila tretje mesto na 500 metrov.

Slovenska teniška igralka Polona Hercog je zmagala na turnirju ITF Infond open v Mariboru z nagradnim skladom 25.000 dolarjev. Na igriščih ŽTK Železničar v Mariboru je v finalu s 3:6, 6:3 in 6:3 premagala Hrvatico Ano Konjuh. Omenjeno tekmovanje je po slovesu Portoroža zaenkrat najmočnejši ženski teniški turnir v Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...