Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež Frančišek v molitvi pred Najsvetejšim povezal ves svet

Slovenija | 02.06.2013, 18:24

Papež Frančišek je danes popoldne baziliki sv. Petra v Rimu vodi uro molitve za uspeh nove evangelizacije pred Najsvetejšim. Molitev, ki so jo istočasno pripravili po vsem svetu, in je predstavljala enega od dogodkov v Letu vere, je potekala pod geslom "En Gospod, ena vera!" Papež je v baziliki ves čas zbrano spremljal prebiranje besedil iz Svetega pisma in razmišljanjem. Ob sklepu je podelil blagoslov z Najsvetejšim na vse štiri strani neba, posebnega nagovora ni imel, saj je bila svetovna povezanost v molitvi že več kot dovolj zgovorna.

Papeški svet za novo evangelizacijo je škofe, duhovnike in druge vernike povabil, da se na nedeljo, ko so mnogi obhajali zunanjo slovesnost nedavnega praznika Svetega Rešnjega Telesa in Krvi med 17. in 18. uro dejansko ali v duhu papežu pridružijo pri evharističnem češčenju. Pobudo so podprli slovenski škofje in tako je v omenjenem času potekalo češčenje tudi po slovenskih škofijah.

V stolnih cerkvah po vsem svetu so se kristjani v občestvu s papežem prvič v zgodovini vsi skupaj zbrali pri češčenju. Dogodek je potekal pod geslom 'En Gospod, ena vera'.

Predsednik papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije msgr. Rino Fisichella je pred dogodkom dejal, da je to dogodek, ki so ga v Cerkvi uresničili prvič. „Tej pobudi so se presenetljivo pridružili mnogi, od celotnih škofovskih konferenc do župnij ali klavzurnih samostanov.“ Po besedah msgr. Fisichelle so še posebej ganljiva nekatera pisma. Škof v Carpiju, kjer jih je prav pred letom dni prizadel hud potres, je pred slovesnostjo zapisal, da bo češčenje po cerkvah in šotorih. Po nekaterih otokih, na primer Honoluluju, bo čas češčenja evharistije ob petih zjutraj. Vse škofije v Aziji so se pridružile pobudi, je povedal nadškof. Tudi v Evropi je bila polna udeležba.

Najsvetejše v baziliki sv. Petra
Najsvetejše v baziliki sv. Petra © CTV

Papež Frančišek, ki je vodil češčenje v Vatikanu, je izoblikoval dva molitvena namena. Prvi je veljal Cerkvi po vsem svetu, drugi pa se je besedah msgr. Fisichelle glasil takole: „Za vse, ki po različnih delih sveta trpijo zaradi novih oblik suženjstva ali so žrtev vojn, trgovanja z ljudmi, prekupčevanja z mamili in suženjskega dela, za otroke in žene, ki trpijo zaradi nasilja. Naj bo Cerkev pozorna na njihov tihi klic na pomoč … Poleg tega za vse, ki so v gospodarskih težavah, zlasti brezposelne, stare ljudi, priseljence, tiste brez strehe, ujetnike …“

Temu velikemu dogodku so se pridružili tudi slovenski verniki. V celjski, koprski, novomeški in murskosoboški škofiji je češčenje Najsvetejšega v duhovni povezanosti s papežem Frančiškom potekalo v stolnih cerkvah. Slovesnosti so vodili škofje ordinariji. V nekaterih župnijah ljubljanske nadškofije so že iz sobote na nedeljo pripravili nočno češčenje Najsvetejšega.

V celjski škofiji je bilo češčenje Najsvetejšega skupaj s papežem Frančiškom tako v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju, kot v župnijskih cerkvah. V stolni cerkvi je češčenje vodil škof Stanislav Lipovšek.

V koprski škofiji je češčenje Najsvetejšega skupaj s papežem Frančiškom potekalo tako v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja, kot tudi v župnijskih cerkvah. V stolni cerkvi je češčenje vodil škof Jurij Bizjak.

V nekaterih župnijah ljubljanske nadškofije so na pobudo papeža Frančiška s sobote, 1. na nedeljo, 2. junija 2013, potekalo nočno češčenje Najsvetejšega. Sklep češčenja v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani je vodil nadškof metropolit Anton Stres.

V mariborski nadškofiji je bilo češčenje Najsvetejšega skupaj s papežem Frančiškom združeno s srečanjem duhovnih gibanj. Dogajanje v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru se je začelo ob 16.00. Predstavniki gibanj, skupnosti in združenj so se predstavili s pričevanji o poti vere. Med 17.00 in 18.00 je bilo češčenje Najsvetejšega po papeževem namenu. Ob 18. uri je bila maša, ki jo je daroval nadškof metropolit Marjan Turnšek. Po maši je bila telovska procesija od stolne cerkve do frančiškanske cerkve v Mariboru.

V murskosoboški škofiji je češčenje Najsvetejšega skupaj s papežem Frančiškom med 17. in 18. uri bilo tako v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti, kot v župnijskih cerkvah.

V novomeški škofiji je bilo češčenje Najsvetejšega skupaj s papežem Frančiškom tako v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu, kot tudi v župnijskih cerkvah. Češčenje so posebej napovedali v župnijah Škocjan in Soteska. Dekanijsko češčenje za dekanijo Trebnje je bilo popoldne med 15. in 17. uro v škofijskem božjepotnem svetišču na Zaplazu. Ob 16. uri je bila maša, po njen pa so bile litanije, ki so se sklenile z molitvijo za Grozdetovo kanonizacijo.

Na vabilo papeža Frančiška so se odzvali tudi v goriški nadškofiji. Tako so se verniki ob urni molitve zbrali tudi v Štandrežu pri Gorici.

Foto: CTV

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV

Verniki v baziliki
Verniki v baziliki © CTV

Verniki
Verniki v baziliki © CTV

Najsvetejše v baziliki sv. Petra
Najsvetejše v baziliki sv. Petra © CTV

Romarji v baziliki
Romarji v baziliki © CTV

Rožni venec
Rožni venec © CTV

Slovesnosti so se udeležili tudi karinali
Slovesnosti so se udeležili tudi karinali © CTV

Romarji v baziliki
Romarji v baziliki © CTV

Sprevod s papežem po baziliki
Sprevod s papežem po baziliki © CTV

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...