Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V zadevi Patria čakajoč na sodbo

Slovenija | 28.05.2013, 15:31

Zadeva Patria na sodišču po slabih dveh letih prehaja v sklepno fazo. Včeraj smo slišali zaključne besede, sodba pa bi bila lahko znana že prihodnji teden. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je na sojenju v zadevi Patria včeraj za predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo predlagal 24 mesecev zapora. Za prvega moža Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa dva meseca manj. Tožilstvo predlaga za vsakega še po 37 tisoč evrov stranske denarne kazni.

Tožilec Andrej Ferlinc je sicer kot olajševalno okoliščino za vse tri omenil njihovo predhodno nekaznovanost, izpostavil pa, da sta Janša in Krkovič v času domnevne storitve kaznivega dejanja opravljala dve izmed najbolj pomembnejših funkcij v državi, ki da sta ju izrabila za korupcijske delikte. Po mnenju tožilca je bil cilj - korupcija - določen že na samem začetku, o denarju pa se ni govorilo le na špekulativni ravni, temveč je bil dejansko nakazan. Šlo je za 30-odstotno predplačilo provizije v višini 2,3 milijona evrov, ki je bil z računa podjetja posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla nakazan na osebni račun Walterja Wolfa, pravi tožilstvo.Tožilec ocenjuje, da je bila Riedlova vloga manjša, kot jo je prikazovala obramba, predvsem pa je bil zadolžen, da prek Wolfa in nato Zagožna "spravi denar do vodeče stranke". Da je Patria dala pisno obljubo predplačila provizije ni dvoma, Janša in Zagožen pa sta obljubo sprejela, meni tožilstvo.

Tukaj je omenil tudi šablono, najdeno na Črnkovičevem računalniku, ki je nastala le nekaj dni po sestanku 1. septembra 2005 in na katerem naj bi se dogovorili, da bo Rotis lokalni partner Patrie. Ferlinc je dodal tudi, da se je Patria več kot dve leti ukvarjala z Zagožnom "in to ne kar tako", saj je bil ta zanjo zelo pomemben, ker naj bi predstavljal vezni člen do Janše in stranke SDS. Ne glede na sodbo pa bodo poraženci vsi, je še dodal tožilec.

Janša je v izjavi ob robu sojenja ponovil, da niti en očitek iz obtožnega predloga v zvezi z njim "ni zdržal", tožilstvo pa da ni ponudilo niti enega dokaza. Ferlinc se mu je v pojasnilu predlagane kazni zdel političen in žaljiv, predlagana kazen pa se mu zdi popoln absurd. Obtožba zoper predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo je v celoti nedokazana, je v zaključnem govoru na sojenju v zadevi Patria poudaril Janšev odvetnik Franci Matoz.

Dokazov za to, da bi prejel obljubo podkupnine, po besedah odvetnika nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo, je dodal. Odvetnik Matoz je med drugim izpostavil, da Janša na osebe na obrambnem ministrstvu, ki so odločale o nakupu oklepnikov, ni imel nikakršnega vpliva. Tožilstvo po oceni Matoza v dokaznem postopku ni navedlo niti enega dokaza o tem, kje, kdaj in na kakšen način naj bi Janša sprejel obljubo nagrade. Ker mu je tožilstvo očitalo, da je to storil na neznanem kraju, ob neznanem času in na neznan komunikacijski način, je bila Janši v tem pogledu onemogočena pravica do obrambe, saj ni imel možnosti pojasniti, kje je bil na določen dan oziroma ob določeni uri, je povedal odvetnik. Bi pa to tožilstvo lahko preverilo, vendar pa očitno ni čutilo te potrebe, je prepričan Matoz. Janša je bil kot predsednik vlade namreč ves čas varovana oseba, zabeležen je bil vsak njegov korak in tožilstvo bi se zlahka pozanimalo, kje se je ob določenem času nahajal, je poudaril odvetnik. Dotaknil se je tudi elektronskih sporočil, ki naj bi dokazovala obtožbe zoper Janšo. Kot je pojasnil Matoz, so si lobisti, zlasti Hans Wolfgang Riedl, s pisanjem zavajajočih sporočil zgolj dvigovali ceno pri Patrii.

Za mnenje o včerajšnjih zaključnih govorih smo vprašali tudi nekdanjega ustavnega sodnika dr. Toneta Jerovška. Poudaril je, da je bilo tožilčevo navajanje prazno in za obsodbo znotraj kazenskega prava nima osnove. Želela sem dobiti tudi mnenje drugih pravnikov, a neuspešno. Bodisi so bili nedosegljivi bodisi so mi dejali, da v tej fazi postopka zadeve ne morejo komentirati.

Včerajšnja obravnava je sicer trajala dobrih devet ur. Matoz je po njej povedal, da pričakuje, da bo sodnega postopka konec prihodnji teden, torej 3. junija, ko bi bila lahko tudi že znana sodba.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...