Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Turnišče - proščenje pri Klarisah

Slovenija | 21.05.2013, 08:42

Klariški samostan v Turnišču je posvečen Mariji, Materi Cerkve, zato je bilo na včerajšnji binkoštni ponedeljek ves dan praznično. Jutranjo sveto mašo je daroval turniški župnik Robert Brest, ob enajstih je maševal upokojeni pomožni škof Jožef Smej, osrednjo slovesnost ob 17. uri pa je vodil murskosoboški škof Peter Štumpf.

Skozi ves dan je bilo izpostavljeno tudi Najsvetejše, ob katerem so molile sestre klarise in drugi verniki, poročajo na spletni strani škofije Murska Sobota. Na začetku slovesne maše je opatinja mati Katarina pozdravila škofa, duhovnike, diakona in vse zbrane ter spomnila na dogodke, ki so zaznamovali ustanovitev tretjega klariškega samostana v Sloveniji. V pridigi je škof Štumpf najprej omenil don Boskove sanje, ki so pokazale na dva stebra, na evharistijo in na Marijo. Zasidrani ob ta dva stebra tudi mi varno plovemo skozi razburkane vode sedanjega časa. Škof je povedal anekdoto iz svojih župniških let, ko ga je kaplan spomnil, da bi bilo potrebno obrisati pajčevino s Svetega Duha. Pajek si je namreč naredil pajčevino na golobu, ki je bil pritrjen na sedilijah in seveda predstavlja Svetega Duha. Tudi mi moramo po škofovih besedah obrisati prah s Svetega Duha, se pravi bolj se moramo priporočati Svetemu Duhu, prositi za njegove darove. Mati Marija nam je pri tem dragoceni zgled, piše na spletni strani škofije.

Sveto mašo so s petjem bogatili turniški pevci z organistom Matejem Puckom, ki so jim pritegnili vsi navzoči in seveda tudi sestre klarise. Ob koncu svete maše se je domači župnik zahvalil škofu in vsem za sodelovanje in molitev, opatinja mati Katarina pa je vernike povabila v dvorano k druženju in pogovoru.

„Prvo proščenje v samostanu Marije, Matere Cerkve v Turnišču je privabilo številne vernike, ki so napolnili vse razpoložljive prostore in s sveto zbranostjo sodelovali pri sveti daritvi. Tako se je samo potrdilo, da ljudje dihajo s samostanom, da so sestre med nami dobrodošle, saj s svojo molitvijo in žrtvijo prinašajo božji blagoslov posameznikom in vsej škofiji,“ so še zapisali.

Vir: Škofija Murska Sobota

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...