Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Današnji poraz bo prinesel Janševo in našo zmago

| 05.06.2013, 16:26 Jože Bartolj

Janez Janša je obsojen. Še zdaleč ne dokončno, pa vendarle. Prva sodba je padla. Skoraj tristotisoč ljudi, ki so ga na zadnjih volitvah volili in še mnogi drugi, ki ga podpirajo, so danes v šoku. Janšo spoštujejo in ne zdi se jim mogoče, da bi človek, ki je toliko naredil za Slovenijo, lahko bil kriv. Še bolj boli krivičen način, na katerega je bil spoznan za krivega. Kriv je, ker naj bi mu nekdo obljubil, da mu bo nekaj dal.

Pri tem ni bilo niti enega dokaza, da se je to res zgodilo. Ni bilo nobenega dokaza kaj in koliko naj bi mu bilo obljubljeno. Nobenega dokaza kdo, kdaj in kje naj bi mu to obljubil. Skratka, Janez Janša je obsojen brez enega samega dokaza krivde.

Njegovi nasprotniki slavijo. Prepričani so, da so končno uničili človeka, ki ga niso mogli v 25 letih spraviti s poti ne na volitvah, ne v desetinah afer, celo jugoslovanska armada ga ni uspela premagati. Sedaj pa naj bi ga premagala sodnica Barbara Klajnšek v imenu ljudstva! Sprašujemo se, v imenu katerega ljudstva je odločala Barbara Klajnšek? Da ni odločala na podlagi zakona in dokazov je jasno in so to povedali mnogi ugledni pravniki. Da se bo Janša pritožil je tudi jasno – in ima velike možnosti, da se bo kje ali v Sloveniji ali v Evropi našel pošten sodnik.

Bomo videli, na podlagi katerega ljudstva je odločala. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. To piše v ustavi. Ljudstvo svojo oblast izvršuje na volitvah. Morda že kmalu. Bomo videli, kakšna bo resnična sodba ljudstva. Mislim, da zelo drugačna od sodbe sodnice Barbare Klajnšek. Stotisoči bodo namreč šli na volitve, da popravijo njeno sodbo ter da pokažejo, da to ni sodba v njihovem imenu.

Kaj pa navadni državljani, ki nimamo možnosti premagati sodišča na volitvah in smo na milost in nemilost prepuščeni zlorabam sodne oblasti? Če je bil Janša obsojen brez enega samega dokaza, kdo je še varen pred samovoljo sodišč? Žal je odgovor: nihče! To je najslabše sporočilo današnjega dne, ob katerem je lahko resnično zaskrbljen vsak izmed nas. Tudi Janševi nasprotniki, ki danes slavijo.

Upam, da bodo stotisoči, ki so danes upravičeno razočarani zaradi zlorabe sodstva, to prenesli mirno in kulturno. Vsak drugačen način bi bil kljub krivici, razočaranju, slabi volji in jezi, napačen. Neredi ne bi mogli nič popraviti, lahko bi samo poslabšali stvari. Vsem, ki se ne strinjajo z odločitvijo sodišča zato predlagam, da to kar se je zgodilo, potrpimo mirno in dostojanstveno.

Kako naprej? Jutri je nov dan. Glave se bodo nekoliko ohladile. Gnilo pravosodje bo žal ostalo. Pri tem seveda ne smemo delati krivice vsem tožilkam in tožilcem, sodnicam in sodnikom, saj je med njimi veliko strokovnih, poštenih in delavnih. Žal pa je vrh in tudi sistem gnil. Ne bomo ga popravili z eno potezo in čez noč. Ampak delati bomo morali na tem.

Naj nas današnja krivična obsodba spodbudi, da bomo bolj družbeno aktivni. Če sedaj ne razumemo, da se stvari same od sebe ne bodo izboljšale, če jih ne bomo izboljšali mi sami, potem se bojim, da današnji dogodek ne bo nič premaknil. Če pa bomo tudi z današnjim dogodkom spodbujeni, da se bomo kot državljani aktivno zavzeli za resnično odpravo monopolov, pravično sodstvo in enake možnosti za vse, potem bo imel današnji dogodek velike pozitivne učinke in bo prinesel resnične in velike zmage za Slovenijo.

Zato, glavo pokonci! Ne obupujmo in naredimo vse kar je v naši moči za lepšo, boljšo in pravičnejšo Slovenijo!

Več komentarjev na Casnik.si

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...