Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Janša: gre za politično motivirani proces

Slovenija | 05.06.2013, 21:21 Marjana Debevec

Ljubljansko okrajno sodišče je obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Pred stavbo sodišča se je v podporo Janezu Janši zbralo več sto ljudi, ki so nad odločitvijo sodišča ogorčeni. O razsodbi v zadevi Patria poročajo tudi številni mediji, med njimi BBC, Reuters ter hrvaški mediji. Janša je povedal, da je bil celoten proces proti njemu politično motiviran.

Po predlogu tožilstva je sodišče Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in brigadirju Tonetu Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni, kljub temu, da že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjujejo, da so nedolžni ter da je proces politično motiviran. Po oceni obrambe obtožni predlog ni bil popoln oziroma očitki niso bili konkretizirani, kar onemogoča učinkovito obrambo. Večina dokazov pa je bila po trditvah obrambe nezakonita. Pred stavbo sodišča se je v podporo Janezu Janši zbralo več sto ljudi, ki so nad odločitvijo sodišča ogorčeni.

Balkanske bojevnike ste osvobodili, osamosvojitelje pa zapirate!", se je razlegalo po megafonu pred sodno palačo. Množica je razvila veliko slovensko zastavo, prepevala slovenske domoljubne pesmi in vzklikala ime predsednika SDSD. Razlegala pa se je tudi slovenska himna.

Janez Janša je na tiskovni konferenci povedal, da je bil celoten proces proti njemu politično motiviran. „Jaz nikoli v življenju v zvezi s Patrio, z ljudmi, ki so skupaj z mano v tem sodnem postopku, ali ki se kakorkoli drugače omenjajo v zvezi s tem postopkom, nisem bil v nobenem stiku.“

Vlada Janeza Janše naj bi po besedah sodnice delila podjetja na tista, ki so prijateljska in tista, ki so sovražna. „Večje neumnosti že dolgo časa nisem slišal.“

V tem konkretnem primeru sodba vladi očita, da naj izbrala podjetje Rotis za zastopnika finskega proizvajalca, ker naj bi bilo ti njim prijateljsko podjetje. „Zavrnili pa smo podjetje autocommerce, ker naj bi bilo meni sovražno podjetje. To so besede, ki jih je danes izgovarjala sodnica: politični sovražniki. In to je popolna neumnost. Prvič nismo nikogar zavrnili. Drugič nismo o ničemer odločali. Ves postopek je potekal na nivoju ministrstva za obrambo. In to so številne priče tudi dokazale“, je povedal Janša.

To je po njegovih besedah močan element političnosti te sodbe. Drug element je bil po Janševih besedah očitek, da je dopustil, da je na razpisu bilo izbrano strokovno najboljše podjetje. „Drugi takšen element v izreku te sodbe je zatrjevanje, da je vlada, oz. tudi jaz osebno, tudi s tem, ko nisem nič naredil, dopustil, da je mednarodni natečaj za razpis teh oklepnikov dobilo podjetje, ki je bilo strokovno najboljše. Po postopku, ki je bil brez vpliva, to so številne priče povedale, brez tega, da bi se kakorkoli kdorkoli vmešaval, brez tega, da bi se kjerkoli drugje odločalo, kot tam, kjer so mora.“

Ob sklepu je Janša napovedal, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Vsaj, kar se mene tiče, bom uporabil vsa pravna sredstva, da se ta zadeva ovrže in ta soba nikoli ne bo obstala“. Ta sodba je po Janševih besedah sramota za slovensko državo. „Ta sodba je tudi klofuta vsem, ki smo verjeli, da v Sloveniji obstaja vladavina prava.“

Odvetnik Franci Matoz pa je dodal, da sodnica ni navedla niti enega samega dokaza, da bi bil Janez Janša vmešan.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je obsodbo prvaka stranke Janeza Janše označil za škandal. Meni, da gre za montiran proces in obsodbo brez dokazov. Takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali, pravi Tanko. Ob tem ocenjuje, da bo sodba prispevala k še dodatnem poenotenju v SDS. Spomnil je še, da je bil Janša večkrat procesiran, obtožen določenih ravnanj, a do zdaj v nobenem postopku ni bil obsojen.

Nekdanji prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne Jože Zagožen, ki je bil iz postopka v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču izločen zaradi bolezni, današnjo obsodilno sodbo ocenjuje kot nerazumljivo. Kot pravi, "zanjo ni nobene osnove".

"Z Janezom Janšo nisem o Patrii spregovoril niti besede, prav tako ne on z mano. To je neizpodbitno dejstvo," je v prvem odzivu dejal Zagožen.

Pred zakonom smo vsi enaki, a do obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše glede na spisano obtožnico sploh ne bi smelo priti, ocenjuje predsednica NSi Ljudmila Novak. Sodba je po njenem mnenju le še bolj razdvojila javnost, ogrožena pa je tudi demokracija v Sloveniji, ocenjuje.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je dejal, da je to konec pravne države, saj je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde. Takšna odločitev po njegovih besedah tudi daje Sloveniji "zelo negativen imidž". Zdi se mu absurdno, da imamo v Sloveniji toliko očitnih prekrškarjev, pa jih pravzaprav nihče ne preganja. V tem primeru pa je bil Janša obsojen izključno samo zaradi tega, ker je bil predsednik vlade, "ko se je pač ta zgodba s patrio dogajala".

Pravosodni sistem je padel na izpitu, je prepričan predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš. Na sodbe v zadevi Patra lahko po njegovih besedah gledamo z veliko zaskrbljenostjo, ker je sodstvo dalo znak, da se v Sloveniji po 23 letih demokratizacije lahko še zmeraj obsoja politične nasprotnike.

Zbor za republiko opozarja, da so vsi obdolženi nedolžni, dokler niso izčrpana vsa pravna sredstva oz. sodba ni pravnomočna. Zato ni mogoče v tem trenutku govoriti o krivdi nikogar in je vsakršno namigovanje v tej smeri zgolj del kampanje za osebno diskvalifikacijo.

V procesu je bilo zaslišanih več kot 40 prič, katerih pričevanja so brez izjeme razbremenile obdolžene vsake krivde. Zato se samo po sebi ponuja vprašanje, ali bo okrajno sodišče v Ljubljani brez odlašanja podalo enako število ovadb zaradi krivega pričanja, kajti logično je, da po mnenju sodišča nobena izpoved od vseh ni bila resnična, sicer bi morala biti upoštevana.

Odvetnik poslovneža Walterja Wolfa, izločenega iz postopka v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču, Markus Singer je nad današnjo obsodilno sodbo v primeru Patria presenečen. Kot je dejal v prvem odzivu, je pričakoval oprostilno sodbo.

Zgodba pa, kot je omenil Janez Janša, še zdaleč ni zaključena, saj je že zdaj pričakovati pritožbe na sodbo, prav tako se mora postopek končati zoper nekdanjega prvega moža HSE Jožeta Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor.

Več o odzivih na razsodbo

V dobri dve uri trajajočem izreku sodbe je ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek poudarila, da so se Janša, Krkovič in Črnkovič zavedali svojih dejanj, storili pa so jih iz koristoljubja. Sodišče je pri izreku kazni kot edino olajševalno okoliščino upoštevalo njihovo predhodno nekaznovanost, je dejala. Oteževalni okoliščini pa sta po njenih besedah nekritičnost trojice do svojih dejanj in to, da so na položajih, ki so jih je takrat zasedali, omajali ugled države. Klajnškova je povedala, da je pri odločitvi upoštevala izključno zakonsko dikcijo kaznivih dejanj in dokaze v spisu.

Na očitke obrambe, da so obtožbe premalo konkretne, je sodnica dejala, da je obramba očitno spregledala, da je časovni okvir opredeljen in natančno določen, saj je prihajalo do sestankov in drugih dejanj. Kraj storitve kaznivih dejanj sicer ni vedno določen, a to ne pomeni, da niso izpolnjeni vsi kazenski znaki, je menila. Kaznivo dejanje se je namreč lahko ugotovilo na druge načine, saj naj bi se vpleteni dogovarjali na sestankih, prek elektronskih sporočil, sms-sporočil in telefonskih klicev.

Janša je na novinarski konferenci po izreku sodbe dejal, da je bila ta napisana vnaprej, v političnih Murglah in s strani znanih avtorjev. Prepričan je, da "smo sredi montiranega političnega procesa". Sodba je po njegovih besedah "sramota za državo" in "ne bo nikoli obstala". Napovedal je pritožbo in tudi uporabo političnih sredstev ter izjavil, da se bo "boril do konca". Predsednik SDS je dejal, da je danes izgubljeno upanje, da bo Slovenija postala normalna pravna država in da so besede izgubile vsak pomen. Izpostavil je delovanje sodnice, ki očitno ni upoštevala dogajanja v sodni dvorani in tega kar so obtoženi povedali, ampak je slepo sledila obtožnemu predlogu, predlogu tožilstva glede kazni in temu, kar je bilo v sodnem spisu že v samem začetku. "Prihod na vsako izmed obravnav v teh dveh letih je bil zaman," je poudaril Janša in dodal, da nič od tega, kar se je dogajalo v dve leti trajajočem dokaznem postopku, sodnica po lastnih besedah ni upoštevala. "Danes je bilo prebrano to, kar je bilo napisano s strani žene človeka, ki me je aretiral pred 25 leti, ki je bil en mesec prej, preden smo ga sploh prejeli, objavljen v reviji Mladina," je dejal predsednik SDS.

Črnkovič je po izreku obsodbe izjavil, da sodnica ni upoštevala niti ene besede njihovega zagovora. "To je farsa in sramota Slovenije," je poudaril Črnkovič. "To ni le moj problem, ampak problem vseh nas," je dodal. "Vse, kar sem imel s Patrio, je bilo pošteno. Dali smo jim ponudbo, ki je bila za 18 odstotkov cenejša od Sistemske tehnike," je pojasnil lastnik Rotisa Črnkovič. Zato ne drži, da je Rotis imel podporo takratnega predsednika vlade Janeza Janše in ministrstva za obrambo, saj so imeli prednost le zaradi boljše ponudbe. Ob tem je Črnkovič še dodatno poudaril, da ni nikoli obljubljal nikomur nobenih nagrad. Glede podpornikov pred sodiščem pa je Črnkovič dejal, da je podpora premajhna, saj bi se vsi Slovenci morali zavedati, da so "največji lopovi v tej državi na prostosti". Kot pravi, so bili obsojeni zaradi domnevne obljube, medtem ko naj bi drugi iz države pokradli na stotine milijonov. Dodal je, da v kolikor bi res obljubil nagrado, bi ta šla iz njegovega zaslužka, medtem ko so "drugi pokradli banke in davkoplačevalski denar".

Krkovič pa je ponovil, da s Patrio nima nič in da lahko v Sloveniji in po Finskem hodi s pokončno glavo. To obsodbo pa doživlja kot popolno krivico in absurd. Sam ni verjel, da bo sodnica tvegala in naredila ta korak ter jih obsodila. Tu pa gre po njegovih besedah le za konstrukt, ki ga ponavlja za tožilcem. Zato se bo Krkovič pritožil in uporabil vsa pravna sredstva, ki so mu na voljo. Mora pa se še posvetovati z odvetnikom, saj niso pričakovali takega razpleta sojenja, je dejal.

Na novinarski konferenci je Krkovič še dodal, da ga tožilec še niti ni toliko presenetil, medtem ko ga je sodnica šokirala s svojo metodo "sive propagande". Tako je potrdil, da se je 1. septembra 2005 znašel na srečanju v prostorih HSE, vendar pa je na njem zgolj v civilnih oblačili spremljal Črnkoviča in na njem ni nikomur dajal svojih vizitk ali celo zastopal Janše, kot so mu očitali. Janševi podporniki, ki so izrek sodbe pospremili v sodni dvorani, so ob koncu naroka vzklikali, da je taka sodba sramota in sodnici očitali, da je obsodila osvoboditelje Slovenije.

V SDS so sodbo označili kot škandal, po besedah vodje poslancev SDS Jožeta Tanka takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali. Tanko je ocenil, da bo sodba prispevala k še dodatnem poenotenju v SDS, kar menijo tudi politični analitiki. "Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj," je dejal. Na slabe razmere v slovenskem sodstvu so, kot je spomnil, opozorile že evropske institucije.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec obsodbe ni želel podrobno komentirati, saj je v procesu nastopil kot priča. Dejal je le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost. Ob tem pa je izrazil zaskrbljenost zaradi napetega dogajanja pred sodiščem in polarizacije države.

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je menila, da bo sodba še bolj razdvojila javnost. Glede na spisano obtožnico pa po njenem mnenju do sodbe sploh ne bi smelo priti. Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je prepričan, da je "konec pravne države", če je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde, predsednik SLS Franc Bogovič pa pričakuje, da bo drugostopenjski organ zadevo obravnaval nepristransko in strokovno ter da bo končana v doglednem času.

V DL, PS in SD odločitev sodišč ne komentirajo. Predsednik DZ Janko Veber je posebej poudaril, da ni dobro, da se politika vmešava v delo sodne veje oblasti.

Sodba je presenetila tudi nekdanjega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Jožeta Zagožna, ki je bil iz postopka v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču izločen zaradi bolezni. Sodbo ocenjuje kot nerazumljivo. "Z Janezom Janšo nisem o Patrii spregovoril niti besede, prav tako ne on z mano. To je neizpodbitno dejstvo," je dejal.

Iz postopka je bil izločen tudi poslovnež Walter Wolf, saj je v Kanadi. Njegov odvetnik Markus Singer je pojasnil, da je pričakoval oprostilno sodbo. Wolf pa je za Televizijo Slovenija na vprašanje, ali se bo vrnil v Slovenijo, odgovoril, da ne, saj da ni neumen. Povedal je še, da ne more biti obsojen, če ni na sodišču.

Sojenje peterici se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011, od takrat se je zvrstilo več kot 50 obravnav. Obramba je uvodoma vztrajala pri izločitvi finskih dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito, in tudi pri izločitvi sodnice Barbare Klajnšek. Ta njihovim zahtevam ni ugodila in obravnava se je nadaljevala z zaslišanji številnih prič, povečini na predlog tožilstva. Z zaključnimi besedami pa se je končala v ponedeljek.

Odločitev o nakupu 135 osemkolesnih oklepnikov je sicer padla že v času vlade Antona Ropa julija 2004. S pismom o nameri je bilo tedaj predvideno, da bi jih izdelovala Sistemska tehnika, vendar pa je na mednarodnem razpisu posel dobilo slovensko podjetje Rotis, ki je zastopalo finsko podjetje Patria. V času prve Janševe vlade leta 2006 so ministrstvo za obrambo, Rotis in Patria podpisali 278 milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu oklepnikov in sporazum o protidobavah ter vključenosti slovenskega gospodarstva v projekt.

Že kmalu pa so se začela pojavljati tudi prva sumničenja o domnevni koruptivnosti posla, ki so v Sloveniji vrhunec dosegla nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, ko je finska televizija Yle predvajala dokumentarni film z naslovom Resnica o Patrii. Takrat je afera dobila tudi politično razsežnost, kaj kmalu pa tudi sodno. Od treh držav, ki so sprožile sodne procese, se je ta z obsodbo poslovneža Hansa Wolfganga Riedla najprej končal v Avstriji, danes pa na prvi stopnji v Sloveniji. Na Finskem naj bi se predvidoma pričel v nekaj mesecih. Slovenija je sicer v tem času namesto predvidenih 135 oklepnikov po sporazumni razvezi pogodbe s finskim podjetjem nabavila le 30 patrij.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...