Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Sodba v zadevi Patria v sredo ob 11. uri

Slovenija | 03.06.2013, 19:17

Na sojenju v zadevi Patria je glavna obravnava zaključena. Sodba bo izrečena v sredo ob 11. uri.

Janša: Tožilstvo uporablja formulacije, značilne za montirane procese po drugi svetovni vojni

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je z zaključnimi besedami obtoženih, ki so očitke tožilstva še slednjič zanikali, zaključila glavna obravnava sojenja v zadevi Patria. Sojenje je danes spremljal shod v podporo obtoženemu predsedniku SDS Janezu Janši, prišlo pa je tudi nekaj njegovih nasprotnikov. Sodišče bo sodbo razglasilo v sredo.

Po okoli 60 obravnavah se je danes končalo sojenje v zadevi Patria. Obtožni predlog predsednika SDS Janeza Janšo, nekdanjega direktorja HSE Jožeta Zagožna, brigadirja Toneta Krkoviča, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in poslovneža Walterja Wolfa bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sta pa Wolf in Zagožen sicer že nekaj časa izključena iz postopka. Wolf je namreč odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica, Zagožen pa je zbolel.

Tako kot Franci Matoz prejšnji teden sta tudi druga dva zagovornika, Jože Hribernik in Dejan Marković, v današnjih zaključnih govorih ocenila, da obtožbe niso dokazane, in predlagala oprostilno sodbo.

Oba odvetnika - Hribernik zagovarja Toneta Krkoviča, Marković pa Ivana Črnkoviča - sta tudi spomnila na dokaze, ki so po njunem mnenju pridobljeni nezakonito. Te dokaze je sicer obramba neuspešno izločevala že v začetku postopka, kljub temu pa so še vedno prepričani o njihovi nezakonitosti. Hribernik je prepričan, da ima "resnica o Patrii" skupni imenovalec v vseh treh državah, ta skupni imenovalec pa da je zloraba. V Avstriji naj bi Patriin posrednik Hans Wolfgang Riedl zlorabil ostale obtožene, da prek njih pride do čim več denarja, hkrati pa naj bi Riedl ogoljufal tudi finsko stran, je pojasnjeval Hribernik. "Lažnivec Riedl", kakor ga je označil Hribernik, naj bi ogoljufal Fince, da so pristali v plačilo provizije. Hribernik priznava, da je bil del provizij res nakazan, a da ga je večino "pobral" Riedl, morda nekaj Walter Wolf. Denar pa naj bi morda končal za izgradnjo dveh vil na Tajskem, del pa naj bi pristal na bančnem računu v Liechtensteinu, je še dodal Hribernik.

Potem ko so svoje zaključne govore podali vsi odvetniki, so svoj pogled na afero predstavili še obtoženi. Med temi je prvi nastopil Janša, ki je ponovno zatrdil, da z nikomer od omenjenih v obtožnem predlogu ni govoril, niti ni bil z njimi v posrednem stiku. Zato po njegovih besedah tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade. Spomnil je, da je bilo na predlog tožilstva zaslišanih ogromno prič, ki pa so mu le pritrdile. Izpostavil je, da bi obtožni predlog po zakonu moral vsebovati opis kaznivega dejanja, iz katerega bi morali izhajati čas, kraj in znaki kaznivega dejanja. Kot je opozoril, pa v obtožnem predlogu ni ničesar od tega. Državno tožilstvo je Janši, kot je dejal, z opisom kaznivega dejanja, kot ga je podalo, odvzelo elementarno možnost obrambe, saj ni mogel uveljaviti alibija. Prav tako mu je, je prepričan predsednik SDS, kršilo zakonsko in ustavno zagotovljene pravice ter kršilo evropsko konvencijo o človekovih pravicah in Listino EU o temeljnih pravicah. Janša je med drugim poudaril, da iz principa ni nikoli sprejemal predstavnikov podjetij, ki so sodelovala na javnih razpisih. Ob tem pa je opozoril, da se je tožilstvo v zaključni besedi poslužilo formulacije, značilne za montirane sodne procese po drugi svetovni vojni. Navedlo je namreč, da se Janša zato ni sestajal s predstavniki finske Patrie, da bi onemogočil, da bi tožilstvo dobilo obremenilne dokaze proti njemu. Takšno razlago Janša zavrača. Janša je prepričan, da sodišče takšnemu obtožnemu predlogu ne more slediti, saj bi v nasprotnem primeru šli v čas popolnoma izmišljenih sodnih konstruktov. Janša sam, njegova družina in stranka, ne nazadnje pa tudi država, pa so v preteklih letih zaradi procesa po njegovi oceni utrpeli veliko škodo.

Črnkovič pa je v svoji zaključni besedi med drugim zatrdil, da je vedno delal pošteno in je bil vedno proti podkupovanju. Če bi bila Slovenija zdrava in poštena država, se sodbe ne bi bal, tudi sicer verjame v oprostilno sodbo. Kljub temu pa opozarja na moč politike in se sodbe nekoliko boji. Tožilstvo po njegovi oceni za obtožbe ni ponudilo nikakršnega dokaza. "Bil sem dokazljivo proti podkupovanju in ne morem razumeti, da je nekdo tako slep in noče tega dejstva dojeti," je poudaril. Podobno kot Janša je tudi Črnkovič spomnil na politično dimenzijo afere oz. na maščevanje zaradi dejstva, da kljub pismu o nameri posla ni dobila Sistemska tehnika.

Zadnji je sodišče nagovoril še brigadir Tone Krkovič. Tudi on je zatrdil, da mu ni nihče ničesar obljubil, prav tako pa sam ni drugim nič obljubljal. Tožilstvo Krkoviču med drugim očita, da je bil na sestanku 1. septembra 2005 na sedežu HSE, kjer naj bi se dogovorili, da bo Rotis lokalni partner Patrie. Krkovič trdi, da to zanj ni bil sestanek, z lastnikom Rotisa Ivanom Črnkovičem sta bila namenjena na kosilo in se je tam znašel po naključju. Zadržal se je le krajši čas in spil kavo, o čem je tekla beseda, pa ne ve, saj so se ostali pogovarjali v nemščini, on je pa ne razume.

Ob koncu obravnave je sodnica Barbara Klajnšek napovedala, da bo sodba izrečena v sredo ob 11. uri. Janša je po obravnavi izrazil razočaranje, ker oprostila sodba ni bila izrečena že danes, saj da je situacija kristalno jasna, obenem pa se na okrajnih sodiščih po njegovih besedah sodba praviloma izreče takoj po zaključku obravnave.

Je pa današnja obravnava potekala tudi v znamenju shoda v podporo Janezu Janši. Nekaj se jih je zbralo že dopoldne, okoli 15. ure pa se jih je pred sodno palačo v Ljubljani zbralo okoli 500. Prišlo je tudi nekaj deset nasprotnikov Janše. Dogajanje pred sodno palačo je minilo mirno, zbrani pa so se po dobri uri, okoli 16. ure, razšli. Dogajanje je spremljalo nekaj deset policistov, shod pa je z izjemo nekaj besednih spopadov med podporniki in nasprotniki Janše minil mirno.

Nekdanji generalni sekretar Janševe vlade Božo Predalič je za STA povedal, da se je shoda udeležil iz podobnih razlogov kot pred 25 leti, ko je bil na Roški protest v procesu JBTZ. "Zdi se mi nesprejemljivo, da se slovenske državljane obtožuje brez konkretnih dokazov," je dejal.

Dolgoletna sodelavka Janeza Janše in pokojnega Jožeta Pučnika Vera Ban je pred sodišče prišla zato, ker meni, da sodišče ni dovolj objektivno. "Navsezadnje že ves čas poslušamo eno in isto; na neznanem kraju, ob neznanem času ..." Po njenem prepričanju bi bilo lahko tožilca pred vso slovensko javnostjo sram za izmišljotine, ki jih je izrekel proti Janši.

Nasprotnik Janše, Vilko Brus pa je dejal, da so se pred sodiščem zbrali zato, ker želijo zagotoviti neodvisno in objektivno sojenje.

Že ponoči so sicer neznanci na pročelje sodne palače v Ljubljani napisali grafit "JJ kriminalec - v zapor z njim", ki pa so ga že odstranili. V noči s sobote na nedeljo so neznanci popisali tudi pročelje stavbe na Roški in spominsko ploščo, ki so jo ob 25. obletnici afere JBTZ postavili v petek. Na slednje se je odzvalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je ocenilo, da je šlo za "strahopetno mazaško akcijo".

Skorajšnjo sodbo v zadevi Patria pa so danes komentirali v NSi. Kot je v sporočilu za javnost zapisala predsednica NSi Ljudmila Novak, mora slovensko sodstvo razsojati na podlagi trdno stoječih dokazov po zakonu, strokovno in pravično.

Kako je potekal proces?

Od septembra 2011 se je zvrstilo okoli 60 obravnav. Prve obravnave so zaznamovale zahteve zagovornikov obtoženih po izločitvi dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji, ki so bili po mnenju obrambe pridobljeni s kršenjem človekovih pravic. Sodnica Barbara Klajnšek tega mnenja ni delila, sklenila je, da dokazov ne bo izločila.

Zvrstile so se številne priče, od zaposlenih na ministrstvu za obrambo, do uslužbencev Patrie in posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla, vendar nobena od prič ni neposredno potrdila obtožb tožilca, nekateri so pojasnjevali le, da je bila pri projektu pomembna podpora vlade, vendar zato, ker je pri poslu šlo za veliko davkoplačevalskega denarja in da je tako pri vsakem velikem poslu.

Na Finskem pet obtoženih čaka na začetek glavne obravnave, kar naj bi se zgodilo avgusta, v Avstriji pa je prvostopenjsko sodišče že razglasilo sodbo. Obsodilo je prej omenjenega Riedla, tri obtožene je oprostilo, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe ni izreklo. Kako odvetnik Franci Matoz primerja postopka v drugih državah, v Avstriji in na Finskem? „V Avstriji je glavni akter afere Patrie Wolfgang Riedl, predvsem v tem smislu, da je bil zastopnik za Patrio za območje Slovenije, Hrvaške in drugih držav in je z elektronskimi sporočili, ki jih je pošiljal na Finsko, ustvarjal občutek, da naj bi imel v Sloveniji neke povezave. Na ta način si je dvigoval provizijo, deloval kot lobist, zato je logično, da je bil spoznan za krivega tega kaznivega dejanja v Avstriji. Dokazali so mu davčno utajo in tudi, da je posredoval pri tem, da so Cekuta, Leban in ostali prejeli nek denarni znesek. Janez Janša tam ni bil omenjen, kar je jasno. Glede zadeve na Finskem pa sem presenečen. Da se je postopek tam začel, ni naključje, saj je znano, da je Drago Kos sum tja „izvozil“ in tako ustvaril afero. Vedelo se je, da bodo Finci to „pograbili“. Vendar ne glede na to, da se je tam afera rodila že leta 2007, je šele zdaj prišlo do obtožnice in vprašanje je, kaj se bo zgodilo,“ je v pogovoru za naš radio dejal odvetnik Franci Matoz.

Ključni dokazi tožilstva naj bi bili elektronski zapisi in sporočila, ki so jih našli policisti na računalnikih obtoženih v vseh treh državah. Tožilec Andrej Ferlinc je tako prepričan, da je linija vplivanja potekala od nekdanjega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena in Riedla prek Wolfa in Zagožna do Janeza Janše. Toliko členov v verigi naj bi bilo, ker bi tako lažje eden na drugega prevalili odgovornost, meni tožilec. Ob tem pa je odvetnik Franci Matoz v pogovoru za naš radio opozoril, da bi obtožbo na enak način lahko sestavili za kogarkoli, ne le Janeza Janšo. "Tožilstvo je preverjalo telefone in njihovo uporabo, preverjali so vsa elektronska sporočila. Janez Janša je bil med letoma 2004 in 2008 predsednik vlade, varovana oseba zato je bil zabeležen vsak njegov korak. In niso ugotovili nikakršnega kontakta ne z Zagožnom ne s komerkoli drugim, ki se omenja. Gre za obtožnico, ki nima nikakršne podlage."

Matoz, ki je zagovornik predsednika SDS Janeza Janše, in vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc sta svoj pogled na postopek že predstavila pred tednom dni, danes pa so sledile še zaključne besede preostalih dveh zagovornikov, Jožeta Hribernika in Dejana Markovića. Oba - Hribernik zagovarja Toneta Krkoviča, Marković pa Ivana Črnkoviča - sta spomnila na dokaze, ki so po njunem mnenju pridobljeni nezakonito, a jih sodišče na začetku postopka ni hotelo izločiti. Marković je znova omenil, da so hišne preiskave na Finskem izvedli brez prisotnosti prič, finskih osumljenih pred zaslišanjem niso seznanili s svojimi pravicami, prav tako pa da je hišna preiskava na sedežu Črnkovičevega podjetja Rotis potekala brez ustreznih odredb sodišča. Hribernik je prepričan, da ima "resnica o Patrii" skupni imenovalec v vseh treh državah, ta skupni imenovalec pa da je zloraba. V Avstriji naj bi Patriin posrednik Riedl zlorabil ostale obtožene, da prek njih pride do čim več denarja, hkrati pa naj bi ogoljufal tudi finsko stran, da je ta pristala v plačilo provizije.

Tako naj bi šlo za dogovorjeno finsko-avstrijsko igro med nekdanjim predstavnikom Patrie za Slovenijo Reijom Niittynenom in Riedlom, vse na račun slovenskih obtoženih, ki da so se v zgodbi znašli, ne da bi imeli karkoli zraven, je prepričan Hribernik. Del provizij je bil po njegovem mnenju res nakazan, a večino ga je "pobral" Riedl, morda nekaj Walter Wolf, ki je v Sloveniji izločen iz postopka.

Besedo imajo sedaj le še predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. V napovedih sodbe so obtoženi previdni, sta pa direktor Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič ponovno zatrdila, da sta nedolžna. Črnkovič je pred obravnavo tako napovedal, da bo v sklepni besedi govoril o tem, da tožilstvo ne spoštuje obrambe. Brigadir Tone Krkovič pa je dejal, da tudi na sodišče prihaja, da bi izvedel, kaj je storil protizakonitega, saj tega vse od začetka sodnega postopka še ni izvedel.

Če bodo z zaključnimi besedami končali danes, bi sodišče prav tako danes lahko že izreklo sodbo, sicer pa ima po zakonu tri dni časa po koncu zaključnih besed, da to stori.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...