Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek: Ne sramujmo se živeti s "škandalom križa"

Papež in Sveti sedež | 01.06.2013, 20:00

Cerkev ni "kulturno, versko ali socialno društvo", ampak je "Jezusova družina". Tako je papež Frančišek poudaril med pridigo danes zjutraj pri maši v kapeli Doma sv. Marte. Med drugim je spregovoril o tem, da se kristjani ne bi smeli sramovati živeti s "škandalom križa".

Vprašal se je, zakaj so si pismouki in veliki duhovniki delali probleme z Jezusom in mu poskušali "nastaviti past". Razlog ni bil v čudežih, ki jih je delal, temveč v tem, da je bil "utelešeni Bog". Tudi nam, je nadaljeval papež Frančišek, v življenju nastavljajo pasti. Toda tisto, kar v Cerkvi vzbuja ogorčenje, je skrivnost utelešenja Besede.

Včasih slišimo reči, naj bodo kristjani malo bolj "normalni" ali "manj togi". Za temi besedami se skriva posmeh prepričanju, da je Bog postal človek. To je pravi škandal. Cerkev opravlja mnoga socialna dela in za to je večkrat pohvaljena. A če pove, da to dela zato, ker v ljudeh prepoznava "Kristusovo telo", pride do škandala. Papež Frančišek je pri tem poudaril, da bo vedno obstajala skušnjava delati dobra dela brez škandala utelešene Besede in brez škandala križa. A doslednost vere je prav v tem.

"Cerkev je Jezusova družina. Cerkev izpoveduje, da je Jezus Božji Sin, ki se je utelesil: to je škandal in zato so Jezusa preganjali." Na smrt je bil obsojen, ker je bil Božji Sin. To je središče preganjanja. In če bomo postali zgolj razumski kristjani ali tisti, ki si le prizadevajo za dobrodelnost, bo posledica to, da ne bo več mučencev. Kadar kristjani zagovarjamo resnico, da se je Božji Sin utelesil, kadar oznanjamo škandal križa, bodo prišla preganjanja, prišel bo križ. A to bo dobro, saj je tako naše življenje, je dejal sveti oče.

"Prosimo Gospoda, da se ne bi sramovali živeti s tem škandalom križa. In prosimo tudi za modrost, da se ne bi ujeli v past posvetnega duha, ki bo za nas vedno imel prijazne, uglajene in dobre ponudbe, za katerimi pa je prav zanikanje dejstva, da je Beseda prišla kot meso, zanikanje utelešenja Besede. To pa je navsezadnje tisto, kar pohujšuje tiste, ki preganjajo Jezusa, in je tisto, kar uničuje hudičevo delo."

Vir: Radio Vatikan

 

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.