Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Papeževe jutranje maše še naprej zasebne narave, sveti oče ostaja v Domu sv. Marte

Cerkev po svetu | 31.05.2013, 15:22

Jutranja bogoslužja papeža Frančiška v kapeli vatikanskega Doma sv. Marte naj bi še naprej obhajali 'v družinskem in zasebnem' okviru, poroča na svoji spletni strani katoliški tednik Družina. Kot je minulo sredo sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, naj bi papeževe jutranje svete maše tudi v prihodnje ne prenašali neposredno preko radijskih sprejemnikov ali televizijskih ekranov. Poleg tega naj bi besedila nagovorov na papeževo željo ne bila objavljena v celoti, pač pa le v obliki izvlečkov, za katere naj bi poskrbeli vatikanski mediji, je še poudaril p. Lombardi.

Doslej je bilo veliko povpraševanja po celotnih besedilih papeževih nagovorov, ki jih Frančišek pripravlja za svoja jutranja bogoslužja; teh se navadno udeleži okoli petdeset vernikov, je pojasnil p. Lombardi. Po temeljitem razmisleku se je papež odločil, da naj jutranja bogoslužja ohranijo ta družinski in zasebni značaj, kamor sodijo tudi nagovori – te sveti oče vernikom predstavi v italijanskem jeziku, spontano in brez zapisanega besedila. P. Lombardi je ob tem opozoril, da italijanščina ni materni jezik papeža Frančiška, čeprav sveti oče ta jezik izjemno dobro obvlada. Dobesedni zapis njegovih nagovorov bi bilo tako potrebno vendarle temeljito obdelati, saj za zapisana besedila veljajo drugačna pravila kot za govorjeni jezik. Papežu pa je za jutranja bogoslužja ljubša govorna oblika.

Papeževe jutranje nagovore bo tako še naprej v skrajšani in predelani obliki, vendarle pa z nekaterimi dobesednimi navedki, posredoval vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano'. Delni zvočni zapis kasneje objavi tudi Radio Vatikan. Frančiškovi nagovori na javnih slovesnostih in dogodkih pa bodo še naprej na voljo v celoti tudi v pisni obliki, je dodal vatikanski tiskovni predstavnik.

Kot je minulo sredo poročal milanski časnik 'Corriere della Sera', pa papež Frančišek tudi dva meseca in pol po svoji izvolitvi nima nikakršnega namena, da bi se preselil v zanj pripravljene prostore v Apostolski palači. V vatikanskem Domu sv. Marte se 'odlično počuti', saj tu 'ni prav nič osamljen', kot naj bi Frančišek sam zapisal v pismu argentinskemu župniku Enriqueju Martinezu, ta pa naj bi pismo prebral vernikom svoje župnije v Buenos Airesu.

„Nisem si želel selitve v Apostolsko palačo. Tja se odpravim le na avdience in v svojo pisarno. Še naprej pa stanujem v Domu sv. Marte, kjer bivajo tudi škofje, duhovniki in laiki. Tam me ljudje lahko vidijo in tam živim povsem običajno življenje: dopoldne bogoslužje, ki se ga udeležijo tudi verniki, opoldne kosilo z vsemi drugimi gosti doma,“ naj bi zapisal Frančišek. Poleg tega pa naj bi sveti oče argentinskemu duhovniku pojasnil, da poskuša nadaljevati s svojim nekdanjim življenjskim slogom iz Buenos Airesa: „Če bi se zdajle na starost poskušal spremeniti, bi bilo to precej smešno,“ milanski časnik navaja papeževe besede.

Martinez je bil leta 1976 eden izmed treh semeniščnikov, ki jih je škof argentinske škofije La Rioja, Enrique Angelelli, posebej zaupal v oskrbo tedanjemu jezuitskemu provincialu v Argentini, Jorgeju Mariu Bergogliu. Leta 1976 so Angelellija zaradi njegovih prizadevanj za argentinske delavce na socialnem področju v namerni prometni nesreči umorili vojaški predstavniki tedanjega režima.

Vir: Družina

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.