Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež Frančišek molil rožni venec ob sklepu Marijinega meseca maja

Cerkev po svetu | 31.05.2013, 21:23

Danes smo sklenili Marijin mesec maj, ki ga je v Sloveniji zaznamovala pobožnost šmarnic. Na trgu svetega Petra je bila nocoj molitev rožnega venca, medtem pa je Marijina podoba romala po trgu. Papež Frančišek je molitev sklenil z meditacijo in apostolskim blagoslovom.

Papež Frančišek je skupaj z več tisoč verniki na trgu moli rožni venec. Temu je sledilo razmišljanje, zakaj je Devica Marija pomembna, ne zgolj za Cerkev, ampak za vsakega izmed nas. Marija je torej žena poslušanja, odločitve in dejanja, je sklenil papež Frančišek. Naj nam pomaga poslušati besede svojega sina Jezusa in realnost, v kateri živimo, osebe, ki jih srečamo, še posebej uboge in tiste, ki so v težavah. Naj nam razsvetli razum in srce, da bi brez omahovanja in pogumno sprejeli odločitev ter ne bi dopustili, da drugi usmerjajo naša življenja. Naj nam Marija izprosi, da bi "naše roke in noge 'v naglici' krenile naproti drugim, da bi jim prinesle dobroto in ljubezen Jezusa ter luč evangelija". Celoten nagovor papeža Frančiška najdete na spletni strani Radia Vatikan.

Sicer ni skrivnost, da papež čuti močno povezanost z Marijo. Že dan potem, ko je bil izvoljen je odšel v baziliko Marije Snežne, kjer je molil pred podobo Device Marije. Nedavno je na srečanju s „Devica Marija je naša mati. Ona vse ve. Torej, za nas je pomembno, da molimo in Marijo prosimo, da nas kot Mati naredi močne. To je moja izkušnja glede naše človeške krhkosti. Nekaj, kar me naredi močnega vsak dan, je molitev rožnega venca. Čutim ga! Ko molim k Njej se počutim močnega,“ je povedal papež.

Minulo nedeljo je sveti oče še dejal, da „Marija naša Mati blesti kot znamenje gotovega upanja, je Mati upanja, Mati tolažbe in nas spremlja na naši poti“.

Foto: CTV

Trg sv. Petra
Trg sv. Petra © CTV

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV

Trg sv. Petra
Trg sv. Petra © CTV

Romarji na Trgu sv. Petra
Romarji na Trgu sv. Petra © CTV

Romarji s papežem ob Mariji
Romarji s papežem ob Mariji © CTV

Papež Frančišek in kip Marije z Jezusom
Papež Frančišek in kip Marije z Jezusom © CTV

Marija z Jezusom
Marija z Jezusom © CTV

Romarji ob Mariji
Romarji ob Mariji © CTV

Papež Frančišek med molitvijo
Papež Frančišek med molitvijo © CTV

Kip Device Marije z Jezusom pred papežem
Kip Device Marije z Jezusom pred papežem © CTV

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV

Kip Device Marije z Jezusom
Kip Device Marije z Jezusom © CTV

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.