Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra  (foto: p. Robert Bahčič, OFM)
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra | (foto: p. Robert Bahčič, OFM)

Papež pri avdienci o Cerkvi kot veliki božji družini

Svet | 29.05.2013, 15:40 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri splošni avdienci na Trgu Svetega Petra, kjer se je zbralo devetdeset tisoč romarjev, spregovoril o skrivnosti Cerkve, katere del smo tudi mi. Ob koncu pa je zbrane na trgu povabil k sveti maši, ki jo bo na jutrišnji praznik Sv. Rešnjega telesa in krvi daroval v baziliki Sv. Janeza v Lateranu.

Papež Frančišek je najprej omenil katehezo prejšnjega tedna, v kateri je govoril o tesni povezanosti Svetega Duha in Cerkve. Zatem je dejal: „Danes pa bi rad začel s katehezo o skrivnosti Cerkve, skrivnosti ki jo živimo in katere del smo.“ Za izhodišče je vzel Priliko o izgubljenem sinu oziroma usmiljenem očetu iz Lukovega evangelija, ki jo je že večkrat omenjal v svojih pridigah. Izgubljeni sin zapusti očeta, zapravi imetje in se nazadnje odloči, da se bo vrnil. Zaveda se, da je naredil napako; prepričan je, da ga oče ne more več sprejeti za svojega, zato se namerava vrniti kot služabnik. Oče ga preseneti, ga objame in mu vse odpusti, vrne mu dostojanstvo. Tak odnos ima Bog do človeštva, pravi papež. Bog želi, da bi živeli v njegovi ljubezni in bili deležni njegovega življenja.

Po papeževih besedah je bila Cerkev od začetka v božjem načrtu. Ustvarjeni smo bili, da bi poznali in ljubili Boga. Kljub naši grešnosti nas neprestano vabi, naj se vrnemo k njemu. Sama beseda „Cerkev“, grško „eklezia“, pomeni „sklicati skupaj“. Bog nas po papeževih besedah kliče, da izstopimo iz zaprtosti in zagledanosti vase ter postanemo del božje družine. Bog je poslal svojega Sina na svet, da bi nas spravil z njimi; po njegovem trpljenju in križu je sklenil novo zavezo s človeštvom. V tem velikem dejanju ljubezni je bila rojena Cerkev in po njem ne moremo nikoli ločiti Kristusa in Cerkve, je dejal papež Frančišek. Kristus nas povezuje v veliko družino božjih otrok. Ob koncu je Frančišek povabil vse, naj obnovimo svojo ljubezen do Cerkve in dopustimo, da bo res ena sama božje družina, v kateri se bodo vsi počutili dobrodošli, sprejeti in ljubljeni.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...