Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež odločno obsodil porabniško kulturo

Svet | 16.05.2013, 15:22

Papež Frančišek je dopoldne sprejel veleposlanike, ki niso akreditirani pri Svetem sedežu. Spregovoril jim je o svetovnem gospodarstvu, sprevrženosti ekonomije in finančnih sistemov, o krizi antropologije, ki je izvor vseh teh kriz ter o etiki in solidarnosti med ljudmi. Poudaril je, da v svetu redki bogati postajajo vedno bolj bogati, večina ljudi pa vedno bolj revna.

Človeka smo danes po papeževih besedah omejili na eno samo potrebo: porabništvo. To je ena od sprevrženosti sodobne družbe, ki jo je sveti oče jasno obsodil: "Človeka vidimo le še kot potrošniško dobrino, ki jo lahko uporabimo in potem zavržemo". Ob tem je papež Frančišek odločno obsodil ideologije, ki širijo absolutno avtonomijo trga in finančne špekulacije; korupcijo in zadolževanje, ki države vodi stran od njihovega resničnega ekonomskega stanja. Želja po posedovanju in moči je postala brezmejna, je poudaril sveti oče. Denar pa naj bi nam po njegovih besedah služil in ne vladal. Zato je pozval k preobrazbi vodilnih politikov. Danes namreč manjka solidarnosti in dela za skupno dobro. "Za tem ravnanjem se skriva zavračanje etike, zavračanje Boga. Solidarnost in etika sta jim zoprna! Prepričani so namreč, da nista produktivni, ker relativizirata denar in moč. Hkrati sta zanje grožnji, ker preprečujeta manipulacijo in podrejanje človeka vodilnim", je dejal papež Frančišek.

Ob tem je povedal, da ima kot papež rad vse ljudi, revne in bogate. V Kristusovem imenu pa ima dolžnost spomniti bogatega, da mora pomagati revnemu in ga spoštovati. Cerkev si namreč po njegovih besedah vedno prizadeva za celosten razvoj človeka.

"Cerkev spodbuja vodilne v družbi, da bi bili zares v službi skupnega dobrega narodov. Vodilne v finančnih družbah vabi, da bi razmislili o etiki in solidarnosti. Zakaj se ne bi obrnili na Boga, da bi On navdihnil njihove načrte?", se je vprašal sveti oče. Tako bi po njegovih besedah prišli do nove politične in ekonomske mentalitete, ki bi premostila prepad med ekonomsko in socialno sfero bi ter tako ustvarila zdravo sobivanje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...