Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ognjišče izdalo knjigo v slovenščini o papežu Frančišku

Radijski utrip | 16.06.2013, 05:00

V knjigi boste med drugim našli življenjepis papeža Frančiška, misli iz del kardinala Jorgeja Maria Bergoglia o molitvi, duhovništvu, ženah, služenju, katolištvu, neveri …, opis okoliščin odstopa papeža Benedikta XVI. ter nekaj izzivov za Cerkev našega časa, s katerimi se bo moral spoprijeti papež Frančišek.

Knjigi je dodano poglavje Papež Frančišek in Slovenci ter priloga z dokumentarnimi fotografijami iz življenja papeža od otroštva do danes.

Knjigo je napisal italijanski časnikar Saverio Gaeta. Pri Ognjišču so izpod njegovega peresa izdali knjigo Na nebeškem pragu – p. Pij iz Pietrelcine.

Knjigo Papež Frančišek lahko naročite na upravi Ognjišča, po telefonu 05 61 17 220, v poslovalnicah Ognjišča v Kopru, Ljubljani in Kranju ali pa prek spleta na naslovu: http://knjigarna.ognjisce.si

ZA POKUŠINO ODLOMEK IZ KNJIGE

Odlomek govori, kako se je Jorge Mario Bergoglio odločil, da postane duhovnik:

Naslovnica knjige - PAPEŽ FRANČIŠEK  - Njegovo življenje in izzivi
Naslovnica knjige - PAPEŽ FRANČIŠEK - Njegovo življenje in izzivi © nn
Po končanem šolanju za kemijskega tehnika je (Jorge Bergoglio) še nekaj let delal v laboratoriju za analizo živil. Pri dvajsetih letih je nenadoma zbolel za zelo hudo pljučnico. Visoka vročina, trije dnevi med življenjem in smrtjo, nemočni zdravniki, nato operacija, da so odstranili zgornji del desnega krila pljuč. Potrebne so bile boleče terapije, da se je stanje spet normaliziralo. V tem težavnem času, med tolikimi priložnostnimi besedami je bila redovnica, ki ga je pred leti pripravljala na prvo sveto obhajilo, edina, ki mu je pomagala razumeti smisel vsega tega trpljenja: "Podoben si Jezusu." Kot nalašč je bilo redovnici ime Dolores Tortolo. In pozneje je napovedala sosestram: "Ta se bo vzpel še zelo visoko."

Kmalu po bolezni je sledila odločitev, da vstopi v škofijsko semenišče Villa Devoto v Buenos Airesu. Še nekaj mesecev in 11. marca 1958 je prestopil v noviciat Družbe Jezusove. Družina je sprejela njegovo odločitev z različnimi občutki. Oče je bil zadovoljen, mama precej manj in je še dolgo pogrešala njegovo vsakdanjo bližino. Najbolj srečna je bila stara mati, ki je vzkliknila: "Lepo, če te Bog kliče, naj te blagoslavlja," nato pa je z zdravo treznostjo dodala: "Vseeno pa ne pozabi, da so vrata naše hiše vedno odprta in da ti ne bo nihče ničesar očital, če si premisliš."

Radijski utrip
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...