Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Za pomoč dijakom zbrali skoraj 20.000 evrov

Slovenija | 10.04.2013, 23:30

Radio Ognjišče je v sredo skupaj z Zavodom Antona Martina Slomška pripravil v Mariboru dobrodelni koncert Slomškove ustanove pod naslovom Gradite z nami verigo solidarnosti. Do 23. ure smo zbrali 19.790 evrov za pomoč dijakom iz socialno šibkejših družin. Ves dan smo zavod in njegovo delo predstavljali dijaki in profesorji.

S predstavitvijo prostovoljnega dela na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška smo začeli program v živo iz štajerske prestolnice. V prvem pogovoru so omenjeno delo predstavile mentorica prostovoljnega dela na gimnaziji Karmen Hebar. Dejala je, da je na šoli „veliko spontanega prostovoljstva, seveda se pa trudimo tudi za organizirano prostovoljstvo. Vsak razred tako izvede na leto vsaj eno prostovoljsko akcijo.“ Dijakinja Sara Pečar svoj prosti čas namenja zapornikom. Dejala je da je s tem, ko jim je pomagala dobila „občutek, da sem nekomu polepšala dan“. Veronika Selinšek pomaga v domu za ostarele, kjer obiskuje gospo Angelo, ki ji polepša dneve v domu. Dijakinja Eva Roškar pa pomaga otrokom s posebnimi potrebami. V pogovoru za Radio Ognjišče je dejala, da ti „otroci niso drugačni ampak jih mi delamo drugačne“. Vse tri dijakinje so poudarile, da jih prostovoljno delo zelo bogati.

Predstavitem prostovoljstva
Predstavitem prostovoljstva © ARO
Program smo nadaljevali s predstavitvijo animatorjev. Dijak Matija Kramberger je med drugim dejal, da je „bistvo animiranja predvsem pomoč nižjim letnikom, da bi čas preživeli čimbolj sproščeno“. Podobno meni tudi dijakinja Nina Partljič. Prepričana je, da je animatorstvo pomembno pomembno, da prvim letnikom „pomagamo pri preskoku iz osnovne v srednješolska leta“. Dodala je še, da se kot animator navadiš, da prevzameš pobudo, saj je tega danes bistveno manj, Mitja pa meni, da „animator raste v svoji duhovnosti s svojim delom“.

Predstavitev animatorstva
Predstavitev animatorstva © ARO
Predstavnik dijaške skupnosti dijak Janez Palčnik je v pogovoru poudaril, da dobrodelnosti ni nikoli preveč. Prav zato so v začetku šolskega leta organizirali kar nekaj dobrodelnih akcij, tudi zbiranje zamaškov. „Na dijaški skupnosti se zavzemamo tudi za dijaki, da bi svoj čas v šolskih klopeh preživeli čim bolj sproščeno in z veliko zabave.“

Janez Palčnik
Janez Palčnik © ARO
Misijonski krožek sta predstavili Sara Flis in Viktorija Knez. Povedali sta, da s posameznimi projekti pomagajo slovenskim misijonarjem po svetu. S tem bogatijo ne samo sebe ampak tudi druge, sta povedali. Dijaki radi priskočijo na pomoč tudi svojim sošolcem. Tako sta dijakinji Martina Slankovič in Sabina Petek pomagali skupaj s sošolci v težkih trenutkih v enem primeru ob izgubi mame in o pomoči po poplavah. Martina je dejala, da je sošolki, ki je ostala po nenadni smrti mame sama priskočila na pomoč s pogovorom in druženjem, k temu so pristopili tudi sošolci, Sabina pa je opisala, kako so zbirali sredstva za pomoč prizadetim v poplavah.

Predstavitev misijonskega krožka
Predstavitev misijonskega krožka © ARO

Martina in Sabina
Martina in Sabina © ARO

V drugi uri našega programa iz Zavoda Antona Martina Slomška iz Maribora smo najprej predstavili projekt medgeneracijskega sodelovanja. Tako je Nastja Fekonja je spregovorila o pomoči starejši osebi pri učenju uporabe računalnika. Veseli jo, da je s pomočjo tega dela spoznava življenje starejših oseb, kar jo bogati. Ravnateljica Dijaškega doma A. M. Slomška Lidija Hamler je izrazila veselje, da so dijaki pripravljeni pomagati tudi starejšim ter dodala, da je „dijaški dom šola za življenje“.

Nataša Ličen, Lidija Hamler in Nastja Fekonja
Nataša Ličen, Lidija Hamler in Nastja Fekonja © ARO
Glasbeno šolo v Zavodu Antona Martina Slomška sta predstavila ravnatelj Aleš Marčič in učenka solopetja Katarina Vinter. Marčič je dejal, da ga veseli, da šola živi in da se lahko pohvalijo s številnimi uspešnimi projekti izvedenimi tudi v sklopu lanske evropske prestolnice kulture. Vrtec Montessori pa so predstavile vzgojiteljice in starši na čelu z ravnateljico s. Terezijo Tomazin. Poudarili so pomen vzgoje v vrtcu, ki mora temeljiti na sodelovanju s starši. S. Tomazin je dodala, da jo veseli, da je vrtec zelo dobro sprejet in da so se s prostovoljnim delom s pomočjo vključili tudi dijaki. „Vrtec montessori je dom za otroke, prostor, kjer je otrok najbolj cenjen gost, zato mu pripravimo vse najboljše,“ so poudarili sogovorniki s. Terezija Tomazin, vzgojiteljice Metka Kodrin, Barbara Lipavšek in Metka Kodrin, starša Gregor Rusjan in Stanka Čremožnik Paraillon in dijakinji Jožica Tacer in Zala Smodiš.

Predstavitev glasbene šole
Predstavitev glasbene šole © ARO

Predstavitev vrtca montessori
Predstavitev vrtca montessori © ARO

Otroci
Otroci © ARO
Vrh dneva je bil dobrodelni koncert

Zvečer ob 20. uri je bil v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru dobrodelni koncert Slomškove ustanove v sodelovanju z Zavodom Antona Martina Slomška in Radiem Ognjišče pod naslovom Gradite z nami verigo solidarnosti.

Sodelovali so Vokalna skupina Il Divji, učenci Glasbene in baletne šole A. M. Slomška ter dijaki in dijakinje Škofijske gimnazije A. M. Slomška, Gimnazije Želimlje in Škofijske gimnazije Vipava.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...