Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Gosta dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš in Boris Koprivnikar (foto: ARO)
Gosta dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš in Boris Koprivnikar

Zdravo staranje

| 05.04.2013, 11:30 Blaž Lesnik

V Ponedeljkovi 17-ti, ki vsak prvi ponedeljek v mesecu odpira zdravstvene teme, smo tokrat govorili o zdravem staranju. To, kaj pravzaprav pomeni zdravo se starati in kako se zdravo postarati, raziskuje projekt PANGeA, v imenu katerega je spregovorila dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš. Izkušnje iz neposrednega dela s starostniki je z nami delil tudi predsednik Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar.

Pravimo, da imamo tri življenjska obdobja. Na drugo obdobje aktivnosti, zaposlitve, se pripravljamo več let z izobraževanjem. Na tretje življenjsko obdobje (starost) se ne pripravljamo. „To je novo obdobje, nov način bivanja in tudi na to se moramo začeti pripravljati“, je poudaril gost tokratne zdravstvene oddaje Boris Koprivnikar.

Projekt PANGeA raziskuje zdravo prehrano in telesno dejavnost z namenom, da bi z rezultati podprli zdravo staranje. „Danes govorimo o konceptu dolgo žive družbe, govorimo o tem, da se populacija stara, že zdaj imamo več kot 15% starejših, pričakuje se, da bo do leta 2050 tretjina starejših nad 65 let. Gre torej za trend, na katerega bi morala vsaka družba, kjer se ta proces odvija, odgovoriti“, je opozorila dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš.

Aktivna starost
Aktivna starost © ARO
Iz študije 14 dnevnega ležanja, ki je del projekta in je bila izvedena lani, so izšli zanimivi rezultati: Kognitivni trening, izvajan med ležanjem, pri popolni gibalni neaktivnosti namreč prispeva k manjšemu upadu tako kognitivnih kot motoričnih funkcij. Ohranja tudi boljši vzorec hoje, kar deluje preventivno pred padci.

Naslednja faza projekta se bo odvijala v mesecu aprilu v Kopru, maja v Ljubljani in septembra v Kranju. Z množičnimi meritvami bi radi s pomočjo prostovoljcev – zdravih in aktivnih posameznikov, starejših od 60 let, izmerili parametre zdravega staranja. Povedano drugače: cilj je ugotoviti, kako je treba živeti (gibanje, prehrana), da je lahko posameznik čim dlje samostojen, aktiven in da ostane v svojem življenjskem slogu. „Iz tega bomo pripravili smernice, ki si jih želimo prenesti v lokalno okolje (domovi za starejše) tako za prehrano kot telesno dejavnost, predvsem pa pripraviti fizioterapevtske protokole v bolnišnicah, zdraviliščih in domovih“, je v oddaji povedala dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš.

V izvedbo aktivnosti projekta se vključuje tudi mreža MATiJA. Gre za nekaj takega kot „Google za starejše“, kjer ti lahko dobijo vse potrebne informacije ali „Facebook za starejše“ (sklepanje novih prijateljstev) ali “eBay za starejše“, saj bodo na telefonski številki lahko naročali storitve in izdelke in ob tem dobili informacije o tem, kako so s ponudbo storitev in blaga zadovoljni drugi uporabniki.

Več o projektu MATiJa in PANGeA tudi v aprilski številki revije PRO!

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...