Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek sprejel izraelskega predsednika Shimona Peresa

Papež in Sveti sedež | 30.04.2013, 23:06

Papež Frančišek je danes sprejel v avdienco izraelskega predsednika Shimona Peresa. Ta se je nato še sestal z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisijem Bertonejem, in tajnikom za odnose z državami, nadškofom Dominiquom Mambertijem.

Kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža, so pogovori tekli o politični in družbeni situaciji na Bližnjem vzhodu, kjer še naprej trajajo konfliktne razmere. Izražena je bila želja po obnovitvi pogajanj med Izraelci in Palestinci, da bi se tako s pogumnimi odločitvami in razpoložljivostjo na obeh straneh ter podporo mednarodne skupnosti dosegel sporazum, ki bi spoštoval legitimne želje obeh narodov in bi se tako prispevalo k miru in stabilnosti v regiji. Govora je bilo tudi o pomembnem vprašanju glede mesta Jeruzalem. Izražena je bila zaskrbljenost glede konflikta v Siriji, pri čemer so sogovorniki izrazili željo po takšni politični rešitvi, ki bi v ospredje postavila logiko sprave in dialoga. Približali so se prav tako nekaterim vprašanjem glede odnosov med državo Izrael in Svetim sedežem ter med državno oblastjo in lokalnimi katoliškimi skupnostmi. Z naklonjenostjo je bil ovrednoten napredek bilateralne komisije, ki se posveča pripravi sporazuma o vprašanjih skupnega interesa.

Dodajmo, da bo izraelski predsednik Peres jutri v Assisiju prejel naziv častni meščan Assisija. Slovesnost bo potekala v minoritskem samostanu v Assisiju. Častni naziv bo Peres prejel iz rok asiškega župana Claudia Riccija.

Vir: Radio Vatikan

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.