Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč v Torontu

| 11.04.2013, 10:45 Matjaž Merljak

Slovenski lazaristi pri Brezmadežni v Torontu oskrbujejo tudi slovensko župnijo Marije Pomagaj v mestu, kjer je sicer manj vernikov. Priprava na velikonočne praznike in praznovanje je potekalo v obeh župnijah, nam je povedal kaplan pri Brezmadežni Toni Burja.

Rojaki v Kanadi imajo običajno pred veliko nočjo duhovno pripravo, ko k njim na obisk pride duhovnik iz Slovenije. Letos je duhovno pripravo imel lazarist Lojze Letonja, ki je župnik v Beogradu. V mestni župniji v Torontu je bila ta priprava v tednu pred cvetno nedeljo, pri Brezmadežni pa v velikem tednu. Kot je povedal Toni Burja, še vedno dosti ljudi za praznike pride k spovedi in s tem ohranja resnost priprave s sveto spovedjo.

Cvetna nedelja je bila zaznamovana z butaricami, katoliška ženska liga je organizirala pripravo le-teh, s prodajo pa so zbirali denar za dobre namene. Na cvetno nedeljo seveda berejo tudi pasijon.

Na veliki četrtek so bili redni obredi z umivanjem nog. Pri Mariji Pomagaj je to redno, pri Brezmadežni pa so naredili prvič po več letih. Večer so zaključili z molitvijo z Jezusom na Oljski gori.

Veliki petek je dela prost dan in obisk je temu primeren. Obredi so bili v obeh jezikih, zvečer so imeli v cerkvi Brezmadežne s čudodelno svetinjo bogoslužje tudi verniki albanske narodnosti, ki pri njih gostujejo dobro leto dni.

Blagoslov jedil pri Brezmadežni v Torontu
Blagoslov jedil pri Brezmadežni v Torontu © Ciril Soršak

Na veliko soboto nimajo božjega groba, da bi ga častili, saj so ljudje razkropljeni. Popoldan pridejo za blagoslov velikonočnih jedil, ki je potekal štirikrat pri Brezmadežni. Zvečer je bila vigilija.

Na veliko noč imajo samo sveto mašo, procesije pa nimajo, niti je ne morejo imeti.

In kako je v Torotnu z ohranjanjem slovenskih velikonočnih običajev? Toni Burja odgovarja: „Ja, ljudje jih ohranjajo. Dokler bomo tukaj, jih bomo ohranjali. Ker s tem živimo, smo rasli in to je izraz naše vernosti. Tudi drugod po svetu se Slovenci trudijo običaje ohranjati.“

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...