Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Karitas lani pomagala skoraj 126 tisoč ljudem

Slovenija | 11.04.2013, 13:55

Mreža Karitas je lani v Sloveniji z zbranimi sredstvi in materialno pomočjo pomagala 126.440 ljudem, je razvidno iz skupnega poročila različnih slovenskih organizacij, ki pod imenom Karitas v Sloveniji delujejo na različnih ravneh. Poleg poročila so danes v Trbovljah predstavili letošnjo dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti.

V Karitas je lani delovalo 9413 prostovoljcev, ki so skupaj opravili kar 481.726 ur prostovoljnega dela. V obliki materialne pomoči z darovi darovalcev, delom prostovoljcev, sredstvi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij , ministrstev, lokalnih skupnosti in hrano iz intervencijskih zalog Evropske unije so v sklopu redne pomoči pomagali 126.440 osebam po vseh slovenskih krajih.

Karitas je glavnino materialne pomoči družinam, otrokom in starejšim razdelila v hrani, obleki, higienskih pripomočkih, v obliki plačila najnujnejših položnic in v obliki šolskih potrebščin. V sklopu materialne pomoči je bilo razdeljenih 3317 ton hrane, 17.261 oseb je prejelo pomoč v obliki plačila položnic in 11.283 otrok je prejelo šolske potrebščine v obliki paketa ali bona za delovne zvezke. Otroci so bili deležni tudi obdarovanj ob praznikih in učne pomoči. V letovanja družin, otrok in starejših v Portorožu je bilo vključenih 813 oseb.

Poleg splošno dobrodelnih programov organizacije karitas izvajajo tudi socialno varstvene programe na področju pomoči odvisnikom, materinskih domov, brezdomcev, ambulant za osebe brez zavarovanja in pomoči žrtvam trgovine z ljudmi. Tako je v materinskih domovih lani bivalo 176 žensk in otrok, v sprejemnih in terapevtskih centrih ter v komunah je bilo vključenih 179 odvisnikov, ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja pa je obiskalo 1050 oseb.

Karitas letos spomladi že peto leto zapored začenja z dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti, ki je namenjena zbiranju sredstev za materialno pomoč v obliki hrane in plačila položnic za osebe, ki sta jih prizadela gospodarska kriza in posledična brezposelnost.

Lani so v okviru te akcije s pomočjo darovalcev zbrali 157.630 evrov, odzvala pa so se tudi nekatera podjetja, ki so donacijo podarila v obliki hrane. Donacije zbirajo na naslov Slovenske karitas v Ljubljani ali na tekoči račun.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...