Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zimska služba končana, na cestah bodo spet motoristi

| 11.04.2013, 09:33 Matjaž Merljak

Zimska služba je končala z delom. Zima je bila dolga, od prvega sneženja 27. oktobra, do zadnjega 2. aprila je minilo dobrih pet mesecev. Po nekaterih podatkih je to najhujša zima v zadnjega pol stoletja in zato je zimska služba tudi porabila rekordno količino posipnih sredstev.

Družba za avtoceste DARS je v minuli zimi za 606 kilometrov avtocest in hitrih cest ter 71 kilometrov razcepov in servisnih poti porabila rekordnih 48 tisoč ton posipnih materialov in skoraj milijon litrov in pol kloridov. Za lažjo predstavo: na kilometer so porabili 79 ton soli. Težave je poleg snega predstavljal tudi veter, ki je gradil snežne zamete.

DARS sicer meni, da je bil uspešnejši od družb v sosednjih državah, naša država pa bi se morala s sosedami dogovorili za bolj usklajeno zapiranje meje in izločanje vozil. Skok je še dejal, da je bilo veliko težav, ker se tuji tovornjakarji niso pravočasno izločili iz prometa in niti niso imeli ustrezne zimske opreme.

Veliko poškodb, ki so v tej zimi nastale na cestišču, so pri DARS-u že začeli odpravljati, za kar imajo predvidene tri milijone evrov.

Udarne jame in pesek, ki je na vozišču ostal od zimske službe, pa nikakor niso dobrodošli za motoriste. Lepo vreme in temperature blizu 20 stopinj Celzija, ki so napovedane za konec tedna, jih bodo namreč zvabile na plano. Policija jih opozarja, naj bodo pri prvih letošnjih kilometrih še posebej previdni, saj je asfalt še hladen.

Hladen asfalt ne mogoča najboljše oprijemljivosti, poleg peska od zimskega posipanja pa na motoriste v teh dneh prežijo tudi udarne jame. Teh je kar veliko, še posebej na stranskih in lokalnih cestah. Prav zato se morajo motoristi najprej sami zavedati, da razmere za vožnjo še niso optimalne, zato s prehitro vožnjo ne gre hiteti. Predstavnik sektorja prometne policije Boštjan Smolej je za STA opozoril tudi na uporabo varnostne čelade.

Motoristi naj bodo med vožnjo čim bolj vidni, tudi s prižganimi lučmi, pravimi oblačili in odsevniki. Dobro je pregledati tlak v pnevmatikah in jih pred vožnjo tudi prav ogreti. O tehnični brezhibnosti vozila in treznosti za krmilom pa ne gre izgubljati besed.

Ker so za vožnjo zelo dobrodošle dodatne spretnosti in izkušnje, policisti pripravljajo vrsto preventivnih aktivnosti - seznam najdete na spletni strani Policije. Na njih svetujejo, kako naj motoristi najbolje poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Ta namreč ni blesteča, lani se je zgodilo kar 1120 nesreč z udeležbo enoslednih vozil. V lanskem letu je umrlo 22 voznikov motornih vozil, leto pred tem pa 30. Med temi je največ voznikov motornih koles. Huje se je lani poškodovalo 191, lažje pa 650 motoristov. Čeprav se prometna varnost vsako leto izboljšuje, je še vedno nezadostna. Vsak poškodovan ali mrtev je preveč.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...