Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Slovenijo prihaja sveti Janez Bosko

| 30.04.2013, 15:00 Matjaž Merljak

Od 1. do 17. maja 2013 bodo vse slovenske škofije obiskale relikvije zavetnika mladine in ustanovitelja salezijancev, svetega Janeza Boska. Zakaj relikvije potujejo po svetu, kje v Sloveniji bodo in kakšen pomen ima to dogajanje v letu vere za Cerkev na Slovenskem, smo spregovorili v oddajah Utrip Cerkve na Slovenskem.

„Sveti Janez Bosko je bil zelo ljudski svetnik in je prvi svetnik, katerega fotografije so ohranjene. Zelo rad je šel med ljudi, med mlade, če bi prenesel vožnjo po morju, bi šel tudi v misijone. Če bi še živel, bi obiskoval duhovne sinove in hčere ter vse mlade, za katere skrbijo salezijanci,“ je dejal inšpektor salezijancev na Slovenskem Janez Potočnik in razložil, da relikvije potujejo po svetu kot del priprave na 200-letnico njegovega rojstva, ki bo leta 2015.

Potovati so začele leta 2009. Do leta 2014 bodo obiskale ves svet - 130 držav, kjer delujejo salezijanci. Začetek poti je bil v Latinski in Severni Ameriki, nato so obiskale Oceanijo, Azijo, Avstralijo, zdaj so v Evropi. Zelo zanimivi so odzivi na dosedanje obiske, zbrani so na spletni strani.

Relikvije bodo obiskale vse slovenske škofije, predvsem župnije oz. skupnosti, kjer delujejo salezijanci ali Hčere Marije Pomočnice ter še druge kraje, ki so povezani z zgodovino salezijanske skupnosti pri nas (ljubljanska stolnica, Brezje, Kurešček, minoriti na Ptuju). V vsaki škofij se bo enega od glavnih srečanj udeležil škof ordinarij; poleg tega bo na Brezje prišel salezijanski nadškof Stanislav Hočevar, na Kodeljevo v Ljubljani pa apostolski nuncij dr. Juliusz Janusz.

Janez Potočnik, Blažka Merkač in s. Marta Zadravec
Janez Potočnik, Blažka Merkač in s. Marta Zadravec © Matjaž Merljak

Za mlade bodo srečanje s svetim Janezom Boskom v vseh škofijah, za otroke pa bo 11. maja na Rakovniku v Ljubljani čarno jezero. 3. maja zvečer bo na Igu začetek peš romanja na Kurešček z relikvijami svetega Janeza Boska. Za študente bo 8. maja 2013 posebno srečanje na Tromostovju v Ljubljani: ob 19h bo študentska maša, po maši molitvena ura za mlade. Blažka Merkac iz salezijanske mladinske postaje je še povedala, da pripravljajo tudi t.i. flashmobe, torej posebno plesno akrobacijo.

Sestra Marta Zadravec, ki pripada skupnosti Hčere Marije Pomočnice, je povedala, kaj so to relikvije, zakaj jih častimo in kako ter kaj pomenijo za naše življenje. Med drugim je dejala: „Ob njih se lažje duhovno zbližamo z občestvom svetnikov in preko tega z Bogom, ki je vse vir svetosti.“

Obisk relikvij svetega Janeza Boska bo neke vrste prenova za salezijansko družino in vse, ki delajo z mladimi. Ob tem bo mogoče prejeti tudi popolni odpustek.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...