Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Aleš Tomašević (foto: ARO)
Aleš Tomašević

Križev pot odvisnika

| 10.04.2013, 22:39

V Dijaški oddaji smo na Veliki četrtek gostili duhovnika Aleša Tomaševića, ki je avtor pretresljivega in zelo odmevnega "Križevega pota odvisnika". Leta 2008 ga je izdala založba Salve. Redno ga vzamejo v roke skupine mladih, tudi birmancev in premišljujejo ter molijo ob njem. Osnovni lik zgodbe je fant, katerega usodo žal danes živi veliko mladih iz naše okolice, soseske, celo družine. Toliko izgubljenih mladih življenj.

Kako je Križev pot nastal?

Pred leti, ko je bil Aleš Tomašević, še kot študent delovne terapije, v stiku z odvisniki od prepovedanih drog na Centru za mentalno zdravje, na detoksikaciji, se ga je močno dotaknila usoda dekleta, starega komaj 16. let. Pred svojo zares težko življenjsko zgodbo je bežala v odvisnost. Smisla svojega življenja ni videla, in soočen s tolikšnim obupom in dnom mlade osebe, je Aleš v sebi začutil klic v duhovniški poklic. Želel je pomagati, se posvetiti sočloveku in mu pomagati ven iz prepada, v svetlobo. Prinašati veselo novico, evangelij, ubogim, vsem ubogim, brez izjeme. Jezusa bi lahko na križevem potu srečali tudi v osebi odvisnika.

Križev pot, v katerem glavna oseba ni Jezus Kristus

Mnogi imajo s tem pri molitvi težave. Vendar moramo videti tudi nakazano upanje, da slabo ne more zmagati. Trpljenje ni bilo zaman. Jezus nam je prinesel odrešenje. Odrešenje pa si moramo prinašati drug drugemu tako, da si na naših poteh pomagamo. Kaj naredimo ob srečanju z odvisnikom ali kom drugim, se sklonimo k ubogemu ali gremo čim prej na drugo stran ceste? Tudi mi, vsak dan, mnogim pomagamo spremeniti negativno podobo o sebi in družbi. Srečanje z ljudmi, ki so postali žrtve odvisnosti, v javnosti vzbujajo različna občutja, od sočutja do zgražanja. Človek v odvisnosti izgublja resnično vsebino svojega življenja in svojo človečnost. Križev pot odvisnika ni literarno delo, je zgodba tolikih življenj, ki se danes dogajajo na ulicah. Pot, ki preko sveta omame vodi v popolno odtujitev in končno v veliko prezgodnjo smrt.

Križev pot odisnika, avtorja duhovnika Aleša Tomaševića, lahko dobite pri založbi Salve. Povabljeni k poslušanju nekaterih odlomkov in pogovora z avtorjem v Dijaški oddaji, ki je bila na sporedu v popoldnevu Velikega četrtka.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...