Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

P. Bizant o enajsti obletnici JRS v Sloveniji

| 17.03.2013, 09:00 Matjaž Merljak

Gost 163. oddaje Gradimo odprto družbo GOD je bil jezuitski provincial p. Milan Bizant DJ. Pogovarjali smo se o enajstletni poti Jezuitskega združenja za begunce v Sloveniji.

Eno izmed poslanstev jezuitov v Sloveniji je tudi delovanje nevladne organizacije Jezuitsko združenje za begunce, ki marca praznuje 11. obletnico delovanja. P. Bizant je dejal, da ga ob tem navdaja hvaležnost. Enajstletno vztrajanje je po njegovem znamenje zvestobe in to je ena od božjih karakteristik. "Ni bilo vedno lahko, a vztrajati tako dolgo, kaže, da ima neko moč v sebi," je še poudaril ter dodal: "Cerkev je poslana v svet in to pomeni, da je poslana v stanje, kot je. V današnjem času je veliko vprašanje beguncev. Npr. v Siriji, kjer konflikti trajajo dve leti, je milijon ljudi zapustilo domove, 300 tisoč pa v okoliških državah."

V stiku z novo kulturo in državo se mnogi tujci soočajo z raznovrstnimi težavami in preprekami. Vprašali smo ga, kako prebujati v ljudeh upanje, da se bodo stvari uredile. Dejal je, da religiozen pomeni biti v upanju, biti na poti ... Nekdo, ki gre na pot, ima v sebi nekaj religioznega. Vsak človek je na poti, na svoj način. Upanje in prizadevanje sta nujno potrebna, saj nikoli stvari ne gredo premočrtno, enostavno.

P. Milan Bizant v studiu RO
P. Milan Bizant v studiu RO © Matjaž Merljak

Od ponedeljka 11. do srede 13. marca 2013 je bilo v Bruslju redno letno srečanje narodnih direktorjev Jezuitskega združenja za begunce v Evropi. Namen takih srečanj je izmenjati si informacije o dejavnostih v različnih evropskih državah ter soočiti se z novimi potrebami in izzivi na begunskem ter migracijskem področju. Srečanja se je udeležil tudi p. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije. Več o tem srečanju bomo poročali v prihodnji radijski oddaji.

Jezuitsko združenje za begunce Slovenije želi vsem globoko doživete velikonočne praznike. Naj vstali Kristus obilno blagoslovi Vas, vaše družine ter vse brate in sestre na poti ...!

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v soboto 20. aprila 2013 ob 18.30.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...