Alen SalihovićAlen Salihović
Gal Gjurin (foto: Rok Mihevc)
Gal Gjurin

Severa in Gal Gjurin: Navdušila sta nas z glasbo in besedo

| 09.03.2013, 10:44

V Petkovem zabavnem večeru smo tokrat gostili Gala Gjurina, s sestro Severo in glasbenimi prijatelji. Ob izidu dvojnega albuma Duša in Telo sta se v večeru prepletali izvrstna glasba in prijazen klepet, ki nam je dovolil vstop v njuno zasebno življenje.

Gal je multiinštrumentalist, saj igra vsaj deset inštrumentov, producent, skladatelj ... Glasba, ki jo piše, se naprej rodi v glavi - sliši jo, nato zaigra, zapiše. In kdaj melodijo dopolni besedilo: »Vedno najprej nastane glasba, potem se z njo ukvarjam kar nekaj časa, lahko tudi leto ali dve. Šele pozneje nastane besedilo, roditi se mora iz glasbe.« Drugače pa je s poezijo in prozo, ki ju Gal piše in objavlja ne le doma, pač pa tudi v tujih priznanih revijah: »Za tovrstno ustvarjanje potrebujem več časa in miru, zato trenutno ne nastaja.« Sedaj so vse Galove misli in moči usmerjene v koncert, ki ga 15. aprila pripravlja v Cankarjevem domu.

Severa v sebi prepleta dve umetnosti, glasbo in slikarstvo in je hvaležna staršem, ki sta znala v družini ustvariti vzdušje, ki je bilo naklonjeno njuni ustvarjalnosti: »Družina je bila kot inkubator, kjer sva lahko razvijala svoje talente.« Izdala je album Časovne skice, s pomirjajočo in meditativno glasbo. Severin glas je posebno lep, čudovit in očara, tako kot njena iskrenost in iskrivost.

Gal, Severa in Mateja
Gal, Severa in Mateja © Rok Mihevc

Te je bilo v Petkovem zabavnem večeru veliko. Veseli smo bili Galovih mladih glasbenih prijateljev, ki si utirajo pot na slovenskih glasbeni sceni. Upamo, da bo ta v prihodnosti bolj naklonjena kakovostnim avtorjem in glasbenikom kot sta Severa in Gal Gjurin in njuni glasbeni prijatelji. Pripravili so neverjeten večer, za katerega smo ustvarjalci Petkovega zabavnega večera Marjan Bunič, Tadej Sadar in Mateja Feltrin Novljan, resnično hvaležni.

Tudi naša publika je bila izjemna. Utrip smo merili med poslušalkami in poslušalci pred radijskimi sprejemniki. Ponovno smo dobili potrditev, da ste naši poslušalci izjemni in cenite odlično slovensko glasbo. Ob koncu pa še nekaj odmevov naše studijske publike, ki je po koncertu na svoj FB zid strnila vtise.

Lucija: Včerajšnji koncert Gala in Severe s prijatelji je težko opisljiv z besedami … že ob prvi pesmi sem samo zamižala in uživala - v glasbi, ki boža dušo :) kašni aranžmaji, kakšna vokala! + sproščenost in spontanost celotne zasedbe .. vauuuu! :))

Koncert Gala Gjurina z gosti v studiu 5
Koncert Gala Gjurina z gosti v studiu 5 © Rok Mihevc

Manca: Mislim da se začenja nova obsesija z Galom Gjurinom ... Ampak ta koncert je bil ufffff, hudo dober! Še takih muskontarjev v naši ljubi deželici ... Pa podprimo jih, ne pa da vse kar pokuka iz povprečja hitr potapkamo nazaj v povprečje... wuuh, dbest večer! :)

Matjaž pa je po koncertu pripel pesem in dopisal: »Danes sva bila "Spet doma":) Hvala :)

Naj o včerajšnjem večeru spregovorijo tudi fotografije Roka Mihevca. Obljubljamo nadaljevanje zgodbe z novim zapisom in video posnetkom.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...