Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek se bo držal urnika, ki ga je postavil njegov predhodnik

Svet | 23.03.2013, 19:02

Pred nami je veliki teden, ki ga bo gotovo zaznamovala tudi prisotnost papeža Frančiška. Med novostmi, ki jih je prinesel, je tudi ta, da bo obrede velikega četrtka vodil v zaporu za mladoletne v Rimu. Drugače se bo novi sveti oče držal urnika, ki ga je postavil njegov predhodnik Benedikt XVI. pred svojim odstopom. Sem sodi svetovni dan mladih v Braziliji, kjer konec julija pričakujejo približno 2 milijona ljudi.

Papež bo v Rio de Janeiro prispel v ponedeljek, 22. julija, in odšel v nedeljo, 28. julija. Sam se bo moral odločiti, ali bo na tem potovanju obiskal druge latinskoameriške države. Mnogi ugibajo, da bo ob tem obiskal rodno Argentino, čeprav bi lahko razmišljal tudi o Kolumbiji, Mehiki in Panami.

Slovesnost kanonizacije, ko bo več sto blaženih razglašenih za svetnike, je načrtovana za 12. maj. Med njimi je 800 mučencev iz Otranta v Italiji, ki so bili zaradi vere umorjeni leta 1480. Poleg njih bosta za svetnici razglašeni še mati Lavra iz Kolumbije in mehiška redovnica mati Lupita.

Papež Frančišek bo nadaljeval tudi temo leta vere, znotraj katerega je načrtovanih že veliko dogodkov. Tako bo na primer 15. junija v Vatikanu svetovni kongres za obrambo življenja, ki zagovarja življenje od spočetja do naravne smrti. 18. maja bo na Trgu svetega Petra srečanje voditeljev raznih katoliških gibanj in skupnosti, ki ponujajo konkretno življenje vere, kar privlači na milijone ljudi po vsem svetu. 2. junija se bo papež Frančišek udeležil češčenja Najsvetejšega, ki ga bo prvič v zgodovini prenašala televizija po vsem svetu. 26. in 27. oktobra pa bo prišlo v Rim na tisoče družin, da razmislijo o tem, kako jim more pri običajnih vsakdanjih izzivih pomagati vera.

V juniju se bo papež prvikrat srečal z vsemi svojimi apostolskimi nunciji. Cilj srečanja je polno razumevanje te naloge zastopanja papeža, ki je politični in verski voditelj obenem.

Novi papež bo sčasoma zanesljivo posodobil svoj urnik, mogoče bo dodal več avdienc in srečanj. V zadnjih letih svojega pontifikata je moral namreč papež Benedikt XVI. zaradi starosti zmanjšati število dogodkov in dejavnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...