Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Družina (foto: www.family2012.com)
Družina

Je starševstvo danes na preizkušnji?

Slovenija | 25.03.2013, 13:42

Petindvajseti marec je praznik Gospodovega oznanjenja, ko se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. Ker smo v velikem tednu, smo Gospodovo oznanjenje liturgično praznovali že v soboto.

To je tudi praznik materinske ljubezni, ki v ospredje postavlja materinsko poslanstvo. Obenem je priložnost za molitev in hvaležnost našim staršem. V Sloveniji je že drugo desetletje 25. marec tudi materinski dan ali bolje dan krščanskih staršev. Zadnja leta na ta dan končujemo Teden družine, ki smo ga začeli na praznik svetega Jožefa.

Novomeški škof Andrej Glavan je ob prazniku Gospodovega oznanjenja na Brezjah spregovoril o Marijini privolitvi Božjemu načrtu. Ob tem se je zahvalil vsem materam, ki izrečejo privolitev, ko spoznajo, da se je v njih začelo novo življenje. Boga je prosil za moč, da bi matere pogumno in z zaupanjem sprejemale svoje materinsko poslanstvo, na le takrat ko težko pričakujejo sad svojega telesa, ampak tudi takrat, ko se je treba postaviti v njegov bran pred različnimi Herodi tega sveta.

Starševstvo pa je mogoče danes še bolj kot v preteklosti izjemno zahtevna naloga. Odgovorna za gibanje Družina in življenje Vilma in Dani Siter sta prepričana, da starševstvo zaradi zahtevnih služb pogosto izgubi pravi pomen in se zdi le kot nekaj za zraven. Mladi starši imajo po njunih besedah težko vlogo. Vilma: „Res se je potrebno o starševstvu izobraževati, se pogovarjati. Ni dovolj živeti starševstvo tako za zraven. Mimogrede. In verjamem, da je to ena od največjih vlog, ki jo ljudje igramo v svojem življenju in kot midva večkrat rečeva: nikoli ne gremo v penzijo.“ Dani: „Saj konec koncev je želja vseh nas staršev, da bi otroke pripeljali do neke odgovorne, do neke odločne drže, ki naj bi jo imeli kasneje kot odrasle osebe. In seveda, če hočemo sredi vsega tega turbolentnega dogajanja, sredi vseh teh vplivov, ki danes vplivajo na naše otroke res starši obdržati to odločno vlogo, potem jih moramo res nenehno spremljati.“

Siterjeva sta tudi prepričana, da nam lahko pri poklicu starševstva veliko pomagajo zakonske skupine, kjer si podelimo izkušnje in skupaj iščemo poti za naprej, da bomo svoje otroke vzgajali v krščanskem duhu in ne tako kot narekuje sodobna družba.

Mnoge družine pa se danes soočajo tudi s hudimi materialnimi stiskami. Škofijska karitas Koper se zato ob Materinskem dnevu in Tednu družine zahvaljuje vsem, ki pomagajo na različne načine, da lahko pomaga številnim družinam in posameznikom na področju Primorske. V ta namen je bila pripravljena zgibanka Pomagam pomagati, ki vabi k enkratni ali stalni pomoči. V prvem primeru je dovolj nakazilo, v drugem pa odločitev za Namensko pomoč ali Posvojitev na razdaljo.

V Mladi Sloveniji - podmladku NSi ob današnjem materinskem dnevu opozarjajo, kako pomembno in plemenito je poslanstvo, ki ga opravljajo matere. Hkrati pa poudarjajo, da je družina najpomembnejši steber družbe, ki zagotavlja svetlo sedanjost in stabilno prihodnost.

V znak hvaležnosti in spoštovanja so v Mladi Sloveniji tudi letos pripravil simbolično malenkost za vse matere. Po različnih slovenskih mestih, pred vrtci in v domovih za ostarele, mladi materam delijo broške z vrtnico in kratkim posvetilom.

Tudi v Slovenski demokratski mladimi vabijo vse, da materam izrazimo svojo hvaležnost; da jim podarimo občutek, da cenimo njih in njihov trud ter da se zavedamo, da nas brez njih ne bi bilo. Kot enega temeljnih poslanstev mater pa izpostavljajo rojstvo ter vzgoja sinov in hčera, ki je po njihovem prepričanju predvsem za Slovenijo zelo pomembna.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...