Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: p. dr. Robert Bahčič)
Papež Frančišek

VIDEO: Urbi et Orbi

Slovenija | 31.03.2013, 15:15

Na trgu svetega Petra v Vatikanu se je na današnje velikonočno dopoldne zbralo več kot 250 tisoč ljudi. Slovesno evharistično bogoslužje je vodil papež Frančišek ob somaševanju številnih kardinalov in škofov. Po maši se je sveti oče popeljal med romarje in jih osebno pozdravljal. Objel in poljubil je dva invalida ter več otrok. Zatem se je povzpel na balkon nad glavnim vhodom v baziliko in od tam nagovoril zbrano pisano množico na trgu ter milijone ljudi, ki so dogodek spremljali po vseh celinah preko medijev.

Papež Frančišek je v svojem prvem velikonočnem nagovoru pred slovesnim blagoslovom namenjenim „mestu in svetu“ najprej izrazil svoje veliko zadovoljstvo, da lahko vsem oznani veselo novico o Kristusovem vstajenju. Želi, da bi dosegla vsak dom, vsako družino, zlasti še kraje, kjer je trpljenje večje, kot so to bolnišnice in zapori. Ta novica pa je posebej namenjena prav vsakemu človeškemu srcu, saj Bog želi, da bi vsakemu človeku prinesla upanje in zavest, da nismo več pod oblastjo greha in zla. Zmagala je namreč ljubezen, zmagalo je usmiljenje. Božje usmiljenje namreč vedno zmaguje, je zatrdil sveti oče.

Zatem je preprosto razložil pomen Velike noči. Po njegovih besedah „velika noč“ pomeni človekov prehod iz zasužnjenosti grehu in zlu do svobode ljubezni in dobrega, saj je Bog življenje samo. Življenje in njegova slava smo mi, je živi človek (prim. Irenej, Adversus haereses, 4,20,5-7).

Nato se je papež Frančišek spomnil na človeške stiske, ki jih srečujemo sredi vsakdana.

Papež Frančišek po blagoslovu Urbi et Orbi
Papež Frančišek po blagoslovu Urbi et Orbi foto: p. dr. Robert Bahčič © p. dr. Robert Bahčič

„Koliko puščav mora človek tudi danes prečkati! To je predvsem puščava znotraj njega samega, kadar v njem primanjkuje ljubezen do Boga in do bližnjega, kadar v človeku ni prisotna zavest, da je varuh vsega, kar nam je Stvarnik podaril in nam še zdaj daje. Vendar zmore Božje usmiljenje povzročiti cvetenje še tako izsušene zemlje in lahko vrne življenje posušenim kostem“ (prim. Ezk 37,1-14).

Romarji trg sv. Petra
Romarji trg sv. Petra © p. dr. Robert Bahčič

Za tem je papež Frančišek vse, ki smo ga poslušali, toplo povabil, naj sprejmemo milost Kristusovega vstajenja in se pustimo prenoviti Božjemu usmiljenju.

„ Dovolimo Jezusu, da nas ljubi, dopustimo, da moč njegove ljubezni preobrazi tudi naše življenje. Postanimo orodje tega usmiljenja, bodimo kanali, po katerih bo mogel Bog namakati zemljo, varovati stvarstvo in narediti, da bosta vzcvetela pravičnost in mir.“

Sveti oče je nato zagotovil, da je Kristus naš mir in povabil, naj po njem prosimo Boga za mir po vsem svetu. Naštel je mnoge dežele, kjer divja vojna in je prisotno raznovrstno nasilje. Poudaril je gorje, ki ga na svet prinaša pohlep ljudi, ki si hočejo polni sebičnosti zlahka pridobiti premoženje. Posebej je navedel trgovanje z ljudmi, kot najbolj razširjeno obliko zasužnjevanja v 21. stoletju. V takšen svet, ki ga trpinči nasilje povezano s prekupčevanjem mamil in krivično izkoriščanje naravnih virov, naj Kristus prinese svoj mir. Dejal je še:

„Vstali Jezus naj prinese tolažbo žrtvam naravnih nesreč in nas naredi odgovorne varuhe stvarstva.“

V svoji prisrčni spontanosti je papež Frančišek ob koncu dodal pozdrav:

„Dragi bratje in sestre, ki ste z vsega sveta prišli na ta trg, ki je srce krščanstva in vsem vam, ki ste povezani preko sredstev obveščanja, znova voščim blagoslovljeno Veliko noč. V svoje družine in v svoje dežele ponesite sporočilo veselja, upanja in miru, ki se vsako leto z močjo obnavlja na ta dan. Vstali Gospod, zmagovalec nad grehom in smrtjo, naj podpira vse, še posebej najbolj slabotne in revne.“

Postroj
Švicarska garda foto:p. Robert Bahčič © p. dr. Robert Bahčič

Nato se je sveti oče vsem, ki so sodelovali z njim pri današnji velikonočni sveti maši, zahvalil za navzočnost ter njihovo pričevanje vere. Posebno zahvalo je namenil tistim, ki so v baltiških deželah darovali prelepo cvetje za velikonočno okrasitev trga svetega Petra v Vatikanu.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...