Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pevke s Tinja (foto: Vesna Sever)
Pevke s Tinja

Ko zjutraj gor vstanem

| 06.02.2013, 12:18

V prvo februarsko oddajo, namenjeno slovenski ljudski glasbi, smo strnili napeve in viže, ki smo jih zvočno dokumentirali ob različnih srečanjih in druženjih s pevci in z godci.

V uvodu so svečniški kolednici zapeli pevci iz Libelič in pevke s Tinja. V nadaljevanju smo slišali ljudske pevke Folklornega društva Markovci, ki letos praznujejo 40 let organiziranega delovanja in vedno znova presenečajo s svojimi dobrimi nastopi.

V oddaji so nastopili še Vokalna skupina Košuta s Pokoš, Ani Rehberger z Zgornjega Brnika in Francka Rozman iz Spodnje Bele pri Preddvoru, skupina Mlinarji Kulturnega društva Jožeta Paplerja Besnica, skupina Vaški zvon iz Prečne na Dolenjskem, pevci iz Zreč ter Romana in Ana Črnko z Gradišča na Kozjaku. Same dobre zasedbe, ki se tej glasbeni zvrsti posvečajo z velikim veseljem, ljubeznijo in entuziazmom.

Igrali pa so godci Folklorne skupine Društva upokojencev Razbor, godci Folklorne skupine Bled in družinski trio Volk Folk iz Ilirske Bistrice.

Vabljeni k spremljanju naših oddaj oziroma poslušanju posnetkov v audio arhivu!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...