Ljubljana, sobota, 24. marec 2018, 07:26

Bolj kot izginja ta svet, bolj je v človeku prisotno hrepenenje po duhovnosti

V sklepnem dejanju predzadnjega dne letošnjega Radijskega misijona smo se znova ustavili ob osrednji temi misijonskega petka, ob spoznanju, da so bolniki del telesa Cerkve. To ni bilo vprašanje, bila je trditev! Trditev, ki se je mnogi zavedajo in trdo delajo zanjo, tudi zato, da bi se vsi zavedali te resnice.


VIDEO: 6. Misijonski nagovor: Bolniki so del telesa Cerkve

V osrednjem nagovoru petkovega misijonskega dne nas nagovarja bolniški duhovnik in lurški kaplan msgr. Miro Šlibar. Prek bogate duhovniške poti, ki jo je v treh desetletjih in več prehodil prav med bolniki, je pravi, da nas opogumlja v spoznanju "Bolniki so del Cerkve".


Čeprav ste bolniki pri tleh, bodite zazrti višje k Križanemu

Toliko lepega nam je bilo podarjeno v teh dneh radijskega misijona, toliko sogovornikov in močne vsebine. Najpogosteje je bilo izrečeno, da nam je vse podarjeno, od spovedi do skupnosti. Danes, ko se vsebina ustavlja pri bolnikih, bolezni in trpljenju, pa se vprašamo, je to tudi darilo? Težko to razumemo in sprejmemo pri sebi in drugih, a bolniški duhovnik Miro Šlibar pravi, da je tudi to neprecenljiv dar.


Bolniki niso breme, ampak so del telesa Cerkve

»Bolan človek je milost za ta čas, je resničen oltar, na katerem se daruje in pretaka tisto, kar je najbolj potrebno za ta naš trenutek: Zate si vzamem čas. Ob tebi sem.« Tako je v Drugem pogledu razmišljal br. Jože Smukavec.


Danes je spovedni dan

Veseli nas, ker se je tudi letos na našo prošnjo odzvalo precej duhovnikov in redovnikov in je tako danes, na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona, v veliko cerkvah po Sloveniji  priložnost za sprejem zakramenta svete spovedi. Končni odgovor na povabilo k spreobrnitvi je prav v koraku priznanja in obžalovanja grehov ter sprejem zakramentalne milosti, ko Bog po duhovniku spregovori odrešujoče besede: "Tvoji grehi so odpuščeni, pojdi v miru!"


Gre za zakrament zdravljenja in ozdravljenja!

Danes razmišljamo o spokornem bogoslužju in v popoldanskem nagovoru, ki ga je imel brat Jože Smukavec, smo tudi slišali, kaj to sploh je in k čemu nas vabi. Voditeljica nocojšnega večernega pogovora Mateja Feltrin Novljan pa je pogovor z gosti začela z željo, da se ne bi bali storiti korak k prejemu zakramenta božjega usmiljenja.


VIDEO: Bog, boš res poslušal mojo svinjarijo?

»Vesela novica: Spoved je praznik za vse! Greh ima namreč tako moč, ki uničuje nas in okolico, z očiščenjem teh pa končno zadihamo v vsej svoji svobodi,« je v osrednjem pogovoru 5. dne radijskega misijona spodbudil br. Jože Smukavec. Z njim se je pogovarjala Mateja Feltrin Novljan.


Ali nisi lupil jabolka, ko si brez sramu šel mimo lačnega?

»Hujše je bilo, nego da si kradel, ubijal, prešuštvoval!« Tako je Miro Šlibar pripravil današnji Drug pogled in za spremembo v uvodu v pripravi na spokorno bogoslužje ni navedel kakega svetopisemskega odlomka, pač pa je ob jubileju smrti Ivana Cankarja citiral nekaj povedi iz Skodelice kave. Prav tako tudi ni, kot je rekel sam, našteval vprašanj, kot jih običajno slišimo v izpraševanju vesti.


Kakšna sreča, da je božji prst v naših bojih vedno obrnjen navzgor!

»V življenju so najpomembnejša tri zdravila: očetov objem, sinov pogled in glas duha. To nas ozdravi v globinah in nas osvobodi,« je v misijonski Svetovalnici, posvečeni pripravi na spokorno bogoslužje, povedal br. Jaro Kneževič.


Če iščemo Boga, ga najlažje najdemo tam, kjer Bog išče nas

Ni človeka brez preizkušenj, in na nek način je tako tudi prav. Človek brez izkušenj trpljenja težko pomaga drugim v stiski, ker jih preprosto ne razume. V to smer so razvili razmišljanje sogovorniki v četrtem misijonskem večernem pogovoru. Gradili so razmišljanje, ki ga piše življenje, in ki je bil kot razumevajoč objem mnogim, ki so v dvomih, na preizkušnjah, v raznolikih senčnih dolinah srca in duha, pa si želijo roke pomoči, besed spodbude, ki gradijo priložnosti in kažejo prve snope svetlobe veselja in navdušujočega bivanja.


Novejše novice | Starejše novice