Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupnosti dajemo nasmeh; Dolnji Logatec; Knific, Tomažič, s. Cevc, Podjavoršek (foto: ARO)
Skupnosti dajemo nasmeh; Dolnji Logatec; Knific, Tomažič, s. Cevc, Podjavoršek

V Dolnjem Logatcu o tradicionalni in osebni veri

Radijski utrip | 26.02.2013, 23:16

V Društvu SKAM in na Radiu Ognjišče smo se odločili pripraviti šest večerov, na katerih bomo govorili o skupni odgovornosti za vero mladih ter krovnem dokumentu slovenskega pastoralnega načrta Pridite in poglejte. Večere smo poimenovali "Skupnosti dajemo nasmeh".

Na prvi okrogli mizi v župnijski dvorani svetega Jožefa v Dolnjem Logatcu so v torek, 26. februarja, zvečer sodelovali profesorica Natalija Podjavoršek, uršulinka sestra Marjeta Pija Cevc, študent politologije Peter Knific in profesor Benjamin Tomažič. Naslov prve okrogle mize je bil: "Med tradicijo in osebno odločitvijo; preko osebne negotovosti k osebni veri."

Sestra Marjeta Pija Cevc, ki živi svoje Bogu posvečeno življenje v skupnosti pri Svetem Duhu, sodeluje pri formaciji mladih duhovnikov 5+2 v mariborski metropoliji, vodi tečaje teologije telesa, je članica medškofijskega odbora za mladino ter deli življenje vere na twitterju in blogu, je uvodoma dejala, da je podlaga za prenos vere odnos. "Od tu naprej se sledi iskrenim željam, ki jih mladi nosijo v sebi. Spodbujati in omogočati je treba iskanje, prepoznavanje želja, hrepenenja in zmožnost odločanja – izbire. Vera se bo krepila, če se bodo mladi dokopali do spoznanja, da Božja beseda hrani, da jih Bog v njej osebno nagovarja," je prepričana s. Marjeta Pija.

s. Marjeta Pija Cevc
s. Marjeta Pija Cevc © ARO
Natalija Podjavoršek, ki je profesorica matematike in fizike, zaposlena kot bolnišnična učiteljica na Pediatrični kliniki, v župniji Domžale pa vodi Družinsko katehezo - verouk za celo družino hkrati, je v prvem delu srečanja poudarila, da je njena osebna vera začela rasti potem, ko se je začela aktivno vključevati v Cerkev, "ko sem začela sprejemati odgovornosti. Zato sem prepričana, da bomo otrokom in mladim najbolj pomagali pri razvijanju osebne vere s tem, da jim bomo dali priložnost, da sprejemajo odgovornosti - kot pevci, bralci, ministrantje, animatorji, igralci božičnice, organizatorji trikraljevske akcije, udeleženci pasijona … Seveda pa odgovornosti sprejemamo le tam, kjer se počutimo doma. Zato je treba poskrbeti, da se bodo otroci, mladi in njihovi straši v župnijah počutili domače."

Natalija Podjavoršek
Natalija Podjavoršek © ARO
Benjamin Tomažič, ki je profesor matematike, je povedal, da se je že v prvem letniku gimnazije srečal z organiziranim prostovoljstvom, sčasoma pa je njegovo prostovoljstvo zajemalo vse bolj široko področje, tudi ulice Stične mladih. Bil je na treh misijonskih taborih: v Peruju, Burundiju in na Tajskem. V uvodnem nastopu je poudaril, da so svetel zgled pri njegovem delu svetniki. "V mojih srednješolskih letih je to, da sem bil animator, zagotovo zelo plemenitilo moje življenje in upam, da tudi življenja mojih bližnjih. Takrat sem tudi začel bolj resno spoznavati sv. Frančiška Asiškega oz. njegovo pot hoje za Jezusom. In še danes me, poleg don Boska, najmočneje nagovarja prav ta srednjeveški radikalnež," je povedal Tomažič in dodal, da se je večino stvari naučil od bližnjih, ki so vztrajali ob njem in mu pomagali iskreno odkrivati smisel življenja. "Verjamem, da nas vsak človek lahko ogromno nauči in obogati," je povedal.

Benjamin Tomažič
Benjamin Tomažič © ARO
Študent Peter Knific, sicer lanski maturant Škofijske klasične gimnazije ter animator na oratorijih in na duhovnih obnovah, pa je dejal, da je delovanje v procesu izročanja vere začel kot animator na oratoriju. "Osebno vidim pri izročanju vere največjo možnost prav v načinu, da jo približamo mladim, jim pokažemo, kako jo živimo in kako jo lahko sami aktivno sooblikujejo v Cerkvenem občestvu, kajti aktivna udeležba odganja občutek dolgočasja tudi med nedeljskimi bogoslužji in izkušnja žive skupnosti daje smisel vsemu temu," je povedal Knific.

Peter Knific
Peter Knific © ARO
Sogovorniki so se strinjali, da je pri oblikovanju vsakega posameznika, predvsem pa pri rasti njegove vere, pomembna družina. "Če otoka krstimo in starši pozabijo na to, da je treba otroku tudi pokazati, kaj pomeni biti kristjan, potem so naredili hudo napako," je povedala Podjavorškova. S. Marjeta Pija pa je nadaljevala, da so ji vzgojni prijemi pomagali, da je vero sprejela kot nekaj naravnega, dobrega in pomembnega. Podobno meni tudi Knific, ki verjame, da če v njegovi družini ne bi bilo močne vere in ljubezni, potem se srečanja v Dolnjem Logatcu ne bi mogel udeležiti. Tomažič pa je o odkrivanju vere dodal, da mora vsak, ki izkusi nekaj dobrega in odkrije, da je to prava pot evengelizacije, vedeti, da je poklican, "da to s pogumom in iskrenostjo uresniči".

Pridružite se nam na prihodnjih srečanjih

Prihodnja okrogla miza bo v četrtek, 28. februarja, ob 19.30 v amfiteatrski učilnici Srednje šole Vena Pilona v Ajdovščini. Za škofijo Novo mesto bo okrogla miza 5. marca v pastoralnem centru v Črnomlju, za škofijo Celje 7. marca v dvorani glasbene šole v Brežicah. Za nadškofijo Maribor bo okrogla miza 12. marca v župnijskem domu v Slovenskih Konjicah, v četrtek, 14. marca, pa bo zadnja okrogla miza v župnijski dvorani v Murski Soboti. Na okrogle mize o mladih, veri in evangelizaciji so vabljeni mladi, voditelji mladinskih skupin in tisti, ki želijo v skupnosti prinesti nasmeh.

 
Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...