Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
EU zastave (foto: Wikimedia Commons)
EU zastave

V katero smer bo šla Evropska unija?

Evropska Unija | 17.10.2012, 14:19

Evropa zdaj ali nikoli. To je bila tema včerajšnje okrogle mize, ki jo je v Mariboru pripravil Zbor za republiko. Med drugim so sodelovali predsedniški kandidat SDS-a in N.Si-ja Milan Zver, predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser in teolog Ivan Štuhec.

Zver meni, da ima Evropa močne temelje. Kot je povedal, je njena kulturna produkcija velika, v prednosti je tudi na področju knjig, športniki stare celine so prejemniki največ medalj. A Zver je tudi prepričan, da mora Evropa poiskati lastne razvojne vire. "Ljudje so to lahko, če se bodo demografski trendi obrnili. Bolonjski proces traja, da dobimo malo bolj uspešne šole in univerze, ki bodo bolj usklajene z družbo in trgom. Potem smo na pravi poti." Zver je prepričan, da v 21. stoletju nafta ne bo več glavni politični faktor. "Če Evropa v tem desetletju uspe narediti premik v smeri manjše odvisnosti od fosilnih goriv, potem bo tudi njena ekonomija še bolj suverena," je pojasnil.

Da je Evropa z ekonomskega vidika še vedno središče sveta, je na okrogli mizi poudaril Gaiser. "Tukaj gresta import in eksport. Če bi to znali izkoristiti, če bi tega se zavedali v trenutku, ko gradimo Evropsko unijo in svet, je to podatek, ki je izredno pomemben, ker so vsi povezani z nami."

V katero smer bo šla Evropska unija? O tem se po Zverovih besedah veliko razmišlja, pri tem se na konceptualni ravni bijeta dva pristopa. Komunitarni pristop predpostavlja, da je povezava še bolj združena, integrirana in enotna, pravzaprav zahteva združene države Evrope. Medvladna metoda po drugi strani temelji na izhodišču, da mora biti Evropa zgolj ohlapna zveza nacionalnih držav, saj se le znotraj njih lahko razvija demokracija. "Treba po zelo senzibilno iskati vsakokratno ravnotežje med tema dvema pristopoma," je bil jasen Zver. Omenil je tudi, da je z usodo Evropske unije močno povezana usoda Slovenije.

"Slovenija se trenutno oddaljuje od evropskih vrednot, na vseh področjih," medtem ocenjuje Štuhec. Spomnil je, da je Evropa nastala zato, da je presegla konflikt med Francijo in Nemčijo ter da je bil dialog tisti, na katerem se je začela stara celina razvijati. "Slovenija se ne more razvijati, ker te paradigme znotraj sebe ni sprejela kot družbene norme." Zver je v zvezi s tem dodal, da bo Slovenija prej ali slej morala biti sposobna narediti preobrat na področju sprave.

Govorniki so se dotaknili tudi letošnje Nobelove nagrade za mir Evropski uniji. Gaiser je dejal, da je prišla nagrada v napačnem trenutku. Kot je pojasnil, bi jo vsi sprejeli resno, če bi jo dobila pred 10-imi leti, ko je imela vizijo. A danes po njegovem ni tako zaradi pomanjkanja enotnosti, delitve znotraj sistema in neresnosti igralcev.

Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...