Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Škof Stanislav Lipovšek (foto: Alen Salihović)
Škof Stanislav Lipovšek

Cerkev na Slovenskem bo na sinodi o novi evangelizaciji zastopal škof Lipovšek

Slovenija | 06.10.2012, 00:54

V Vatikanu se je zbrala že večina sinodalnih očetov, ki bodo jutri na pobudo papeža Benedikta XVI. začeli 13. redno splošno sinodo, ki bo tokrat namenjena novi evangelizaciji. Gre za peto sinodo pod vodstvom Benedikta XVI., prva je bila namenjena evharistiji, druga božji besedi, dve sta bili pokrajinski - ena za Afriko, druga za Bližnji vzhod, jutri pa se bo torej začela sinoda o novi evangelizaciji. Ta tema se je po besedah celjskega škofa Stanislava Lipovška, ki bo na tritedenski sinodi delegat Slovenske škofovske konference, načela že z drugim vatikanskim koncilom, katerega 50. obletnico obhajamo letos.

Sinoda, ki pomeni zbor oziroma srečanje, bo povezala približno 300 škofov in kardinalov, svetovalcev ter opazovalcev. Škof Lipovšek se jr veseli, saj so tudi vse prejšnje dale velike sadove. „Veselim se tokratnega dogajanja, ker vsi čutimo, da je potreben nov dogovor, kako odgovoriti na izzive časa, v katerem živimo. Potreben je skupen dogovor, še bolj pa razsvetljenje, luč, moč ter delovanje Svetega duha, da bomo obrnili stran v zgodovini Cerkve. Posebej je potrebno, da ji sedaj ob problemih, ki jih kažejo trenutni krizni časi, damo nek nov polet, zagon in duhovno pomlad. To je namen sinode.“

Škof Lipovšek je povedal, da so morale vse krajevne škofovske konference po svetu odgovoriti na približno 190 vprašanj, iz odgovorov pa je posebna komisija, ki jo je že pred dobrim letom ustanovil papež Benedikt XVI., pripravila zaključke in smernice za razpravo v prihodnjih tednih. „Evangelij je isti, kako se razlaga, pa je modrost, dar in delo Svetega Duha. In Bog daj, da bi nas nova evangelizacija nekoliko streznila in bomo znali bolj prisluhniti Svetemu Duhu, pa tudi znamenjem časa v tej vse bolj tej sekularizirani družbi.“

Letošnja sinoda sovpada tudi z začetkom leta vere, lepo pa se po besedah škofa Lipovška vključuje tudi v slovenski pastoralni načrt z naslovom Pridite in poglejte. „Namen evengalizacije je, da naše župnije postanejo živa občestva Cerkve in njihovi člani naj bi z novo apostolsko gorečnostjo spremljali vse ljudi. Da bi svojim bratom in sestram pomagali k osebni veri in srečanju s Kristusom, v katerem bi začutili, da se Jezusu bližamo po naših bratih in sestrah, s katerimi naj živimo res v medsebojni ljubezni, edinosti in miru.“

Leto vere in posinodalna apostolska spodbuda, ki bo sledila tritedenski sinodi, bosta po trditvah škofa Lipovška močna vzpodbuda tako za posamezne krajevne Cerkve kot vesoljno Cerkev. „Vsem nam je potrebno malo več apostolske gorečnosti. Na pravi način, tako da ta vera ne blešči, ampak je privlačna, da je osrečujoča, da odgovarja na hrepenenja ljudi vseh časov. V tem je modrost, kako pristopiti, da bodo ti začutili v nas bližino Jezusa Kristusa, dobrega pastirja in usmiljenega Samarijana.“

Škof Lipovšek je v pogovoru za Radio Ognjišče vse povabil k molitvi za uspeh sinode o novi evangelizaciji.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...