Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Konrad Pižorn Kondi (foto: ARO)
Konrad Pižorn Kondi

Naš gost: Konrad Pižorn Kondi

| 09.09.2012, 17:00

Tokrat smo v pogovoru spoznavali zanimivega gosta, ki z vlogami v 99-ih gledaliških predstavah doslej, dokazuje, da za prepričljivo igro, navdušenje gledalcev in izpolnitev talenta, ni potrebna gledališka akademija. Bodimo natančni: uspelo mu je vstopiti vanjo, začeti študij, z odliko skleniti letnik, ptem pa je življenje narekovalo drugačno pot.

No, kot pravi sam, je bil zanimiv že začetek njegove poti: „ Rodil sem se popoldne – zelo mlad, plešast, težak in zaspan, kakršen sem še danes. Bil sem skoraj prvi otrok v tričlanski družini: oče zagrizen Savinjčan, mati Dolenjka iz meniške Stične, Kondi »gorenjski mulat«. Na svet sem privekal v porodnišnici, saj smo v Preddvoru imeli samo enosobno stanovanje.“ Hudomušnost, hitrojezičnost, gostobesednost. Z vsem omenjenim lahko označimo pogovor s človekom, ki mu je gledališče zlezlo pod kožo.

V zadnjem letniku gimnazije se je odzval na vabilo Prešernovega gledališča in odkril, da je igra tisto, kar ga veseli. Kot dijak je nastopil v Slovenski moderni in nato v gorenjski prestolnici nastopil v mnogih predstavah. Sledil je poskus na akademiji, pozneje gledališče Pod cesto in mnoge vloge pri različnih gledaliških projektih. Mnogi poznajo Kondija kot gospoda Podrepnika iz televizijske uspešnice TV Dober dan. Kondi pravi: „Zanimivo je, da sem v glavnem igral glavne vloge. Pravzaprav ne vem kako, da sem v resnici dobil le nekaj stranskih vlog.“ Pa vendar se tudi morebitnih stranskih vlog loteva s predanostjo in zavedanjem, da v gledališču zmaguje kolektiv.

V zadnjih letih je prevzet nad predstavami v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah. Letos je navdušil z naslovno vlogo v predstavi Dogodivščine dobrega vojaka Švejka. „Sem človek kolektiva. Tudi najmanjša vloga je pomembna, prav je, da skuša pomagati glavni vlogi. Uspeh je lahko le sad skupine!“

„Vedno sem mislil na najboljše, pa se je na koncu vse sprevrglo v najslabše!“, je v uspešnem Švejku modroval glavni junak. Kondi pravi, da je pogosto tudi sam doživljal taka spoznanja. Včasih povezana z gledališčem, danes pa s trudom na gostinskem področju. Dotaknili smo se zgodbe, katere rešitev mu trenutno jemlje veliko moči. Hotel v Tržiču je bil projekt, v katerega je vložil veliko. Denarja, volje, idej …

Z gostom smo se dotaknili tudi aktualnih razmer v Sloveniji. Kondi pravi: „Danes se dela vse, kar se ne sme. Natakarice so ekonomistke, bolj si slečen, lepši si. Pri stvareh, ki se dogajajo, ni nobene mere. Jemljemo revežem, dajemo bogatim. Nihče obdolžen, nihče kriv. Večini nič, peščici milijoni ...“ Marsikaj ga moti, a je prepričan, da revanšizem ni dober. Politika in gospodarstvo bi se, po njegovem, lahko ozira tudi po gledališču. „Tam delamo eden za drugega. Vedno po pravilih režiserja. Tudi v političnem življenju potrebujemo dobro avtoriteto in ljudi, ki sledimo dogovorjenemu za skupen cilj. Kultura lahko reši marsikaj!“

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...