Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Tadej Murkovič (foto: Vesna Sever - Tadej Murkovič)
Tadej Murkovič

Kaj so to za eni godci

Slovenija | 07.07.2012, 18:00

Prvo julijsko oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo posvetili inštrumentalni ljudski glasbi in v njej odstrli nekaj zanimivosti o slovenskih ljudskih glasbilih.

Na harmoniko sta igrala Franc Koren z Zgornje Velke ter mladi godec in vnet zbiralec ljudskega blaga Tadej Murkovič iz Bodislavcev. Trstenke, žveglo, ustno harmoniko, violino in lončeni bas smo slišali v vižah v izvedbi skupine Kurja Koža, ki poustvarja štajersko glasbeno izročilo. Na violinske citre je igrala Veronika Zajec z Vidma na Dolenjskem.

V oddaji smo slišali še rezijansko godčevsko zasedbo; citiro in bunkulo, godčevski trio Volk folk iz Ilirske Bistrice, godce Vesele prijatelje, Kulturnega društva Ustvarjalec iz Majšperka, godce KUD Loka-Rošnja, Alpski godčevski sestav Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju, tamburaše iz Sodevcev in Malo beltinsko bando.

Veronika Zajec
Veronika Zajec © Vesna Sever

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...