Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:42

Prijatelj, globlje poglej!

Bliža se osrednji praznik Slovenije - dan državnosti in z njo devetdnevnica s pobudo 24. ur molitve in posta za domovino. Uvod v devetdnevnico bo sveta maša ob Slomškovem grobu oziroma v mariborski stolnici, ki jo bo nocoj ob 18.30 daroval nadškof Alojzij Cvikl. V tem času bomo od jutri do 24. junija vsako jutro ob 5. uri zjutraj v živo na Radiu Ognjišče molili rožni venec za domovino. Molitvi se bodo pridružili tudi škofje.


Občine Ajdovščina, Renče-Vogrsko in Nova Gorica ustanovile skupen zavod za turizem

Tudi na območju Severne Primorske so se občine začele povezovati na področju turizma. Na nedavni skupni seji občinskih svetov Ajdovščina, Renče-Vogrsko in Nova Gorica so svetniki soglasno sprejeli odlok o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ki naj bi zaživel do jeseni.


Nove dopolnilne dejavnosti za čebelarje

Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje uporabnikom čebeljih pridelkov in uporabnikom eteričnih olj.


VIDEO: Pučnik dobil svoje mesto med velikani sodobne evropske zgodovine

Evropski parlament je v minulem tednu odločil, da eno od konferenčnih dvoran na svojem sedežu v Bruslju na predlog poslanca Milana Zvera poimenuje po enem od očetov slovenske države Jožetu Pučniku. Na ta način je Pučnik dobil prostor med velikani evropske zgodovine, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill in Robert Schuman.


Poletna muzejska noč vabi

Slovenijo bo drevi spet povezala Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki ob tej priložnosti od 18. ure do polnoči brezplačno odprejo vrata obiskovalcem. Kulturne ustanove so ob tovrstnih vabilih vedno zelo dobro obiskane.


Pregled domačih dogodkov od 8. junija do 15. junija 2018

Dogajanje v preteklih nekaj dneh so zaznamovale povolilne aktivnosti in neurje, ki je prizadelo okolico Črnomlja in Novega Mesta. V ospredje pa postavljamo tudi slovesnosti ob jubileju zlatomašnika nadškofa Antona Stresa in 110. obletnici ustanovitve župnije Ljubljana Vič.


Pahor bo sklical ustanovno sejo državnega zbora

Državna volilna komisija je brez zapletov sprejela poročilo o izidu predčasnih parlamentarnih volitev, kar pomeni, da so že znani izidi glasovanja zdaj tudi uradni. Poročilo bo danes prejel predsednik republike Borut Pahor, ki bo nato podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora.


Ernest Petrič: Spomini in spoznanja

Na Gradu Jable v Loki pri Mengšu so sredi tedna predstavili knjigo Ernesta Petriča Spomini in spoznanja. Diplomat, pravnik, politik. Kot sam pravi, ne gre za znanstveno predstavitev in analizo dogajanj, ampak za zapis po spominu, ki pa prispeva k razumevanju nastanka slovenske države in njene uveljavitve v mednarodni skupnosti. O knjigi, ki je izšla pri Mohorjevi družbi iz Celovca v sodelovanju s Koordinacijskim odborom za raziskovanje diplomatske zgodovine, so spregovorili avtor, recenzenta Marko Pavliha in Andrej Rahten, za založbo pa Hanzi Filipič.


Goduje eden zelo priljubljenih svetnikov sv. Vid

Danes goduje sv. Vid, ki je eden najbolj češčenih svetnikov na Slovenskem, o čemer po pisanju revije Ognjišče pričajo številne njemu posvečene cerkve.


AVDIO: Akcija Otroci nas potrebujejo

Slovenska karitas je začela dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami.


Novejše novice | Starejše novice