Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle (foto: Matjaž Maležič)
Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle

Peterle: Hišo smo zapustili kot dobri gospodarji

Slovenija | 16.05.2012, 21:56

Zgodovinarka in novinarka dr. Rosvita Pesek je predstavila svojo knjigo "Osamosvojitvena vlada" s podnaslovom "Kako so gradili državo". Ob tem je poudarila veličino tistega časa, saj snovanje države med izzivi politične elite v 20. stoletju po njenih besedah spada v sam vrh. Takratni premier Lojze Peterle pa je to vlado označil kot najuspešnejšo doslej. Predstavitve knjige se je udeležila večina od 27 članov osamosvojitvene vlade.

Knjiga o delu omenjene vlade, ki je prisegla na današnji dan pred 22 leti, temelji na pogovorih z 29 člani vlade, ki so nastali ob lanski 20-letnici države pred pripravo dokumentarnega filma, je pojasnila avtorica. Prvi del knjige, ki jo dopolnjujejo tudi fotografije in povzetki v tujih jezikih, predstavlja zgodovinski oris dogajanja, v drugem delu knjige pa so intervjuji objavljeni v celoti.

Pesek: Bili so zraven, ko se je delala država

"Iz knjige lahko bralec dobi vtis o izvršni ekipi, ki je s svojim delom pomembno trasirala prvi demokratični mandat, predvsem pa je gradila državo ter se tako z veliko in z zlato začetnico vpisala v slovensko zgodovino," poudarja Peskova. Kot je pojasnila, je bil za večino drugih demokratično izvoljenih vlad v Vzhodni Evropi po padcu komunizma velik zalogaj že vzpostavljanje abecede demokratičnega političnega življenja, naša vlada pa je že takoj po imenovanju začela vzpostavljati tudi novo državo. Ob tem je Peskova omenila nekatere uspehe te vlade in se vprašala, ali lahko kakšna vlada ustvari več, kot so suverenost, neodvisnost, služenje vojakov doma in lastna denarna valuta. Po besedah avtorice pa je bilo po 20 letih pri nekdanjih ministrih zaznati tudi nekaj pelina, ker naša država ni spoštovana in cenjena tako, kot bi morala biti, ker včasih služi bolj doseganju ambicij posameznikov kot uresničevanju skupnih ciljev. "Čeprav se morebiti zdi, da živimo burno, da se pri nas vsak dan zgodi kaj novega, šokantnega, je treba poudariti prav zavedanje o veličini časa, ki so ga kot ministri živeli člani osamosvojitvene vlade. Kar zadeva izzive slovenske politične elite v minulem 20. stoletju, spada snovanje lastne države gotovo v sam vrh. Bili so zraven, ko se je delala država, prispevali svoj delež, in to je največ, kar so kot pripadniki politične elite lahko naredili za svoj narod."

Peterle: Hišo smo zapustili kot dobri gospodarji

Člani osamosvojitvene vlade
Člani osamosvojitvene vlade © Matjaž Maležič
Peterle je med drugim poudaril, da osamosvojitvena vlada ob svojem odhodu ni zapustila za seboj samo samostojne države, ampak tudi "najnižjo javno porabo doslej, gospodarstvo v vzponu, simpatične devizne rezerve, padajočo inflacijo, izravnane javnofinančne bilance in plus v državni blagajni". Kot se spominja nekdanji predsednik vlade, so jih tuji politiki svarili, naj ne sanjajo, naj bodo realisti, saj je politika umetnost mogočega. "Vesel in ponosen sem, da smo v dobro Slovenije iz politike naredili umetnost nemogočega. Pisali smo zakone, pripravili smo se na obrambo, pomagali gospodarstvu k novi rasti, natisnili smo prvi denar, zaživeli s Slovenci po vsem svetu, zmagali v vojni za Slovenijo, dosegli mednarodno priznanje in postavili Slovenijo na politični zemljevid sveta z evropsko perspektivo," je poudaril Peterle. Ob tem se je zahvalil ministrom takratne vlade, da so "takrat sprejeli zgodovinski izziv", za tem pa so ponovili rokovanje, kot so ga izvedli ob konstituiranju vlade. "Demosova vlada je bila najuspešnejša slovenska vlada doslej. Padla ni zaradi neučinkovitosti, ampak ker je bila uspešna, tudi na gospodarskem področju. Ko je odhajala, ni zapustila za seboj samo samostojne države, ampak najnižjo javno porabo doslej, gospodarstvo v vzponu, simpatične devizne rezerve, padajočo infacijo, izravnane javnofnančne bilance in plus v državni blagajni. Hišo smo zapustili kot dobri gospodarji."

Jože Kopeinig, predsednik Mohorjeve družbe Celovec pa je dejal, da želi ta dokumentacijska knjiga izreči osamosvojitveni vladi zasluženo priznanje ter zahvalo zapisati tudi v spominsko zavest slovenske države in naroda. Ob tem je dodal: "Pred komaj 22 leti se je uresničil tisočletni sen slovenskega naroda po lastni državi in da bi slovenskim rojakom ne vladali tuji ali drugi, temveč da bi si sami dali in dajali zakone, določali pravice in dolžnosti ter ustvarjali svoje posebno mesto v družbi evropskih in svetovnih narodov. Slovenski narod naj bi bil prepoznaven po lastni melodiji v koncertu drugih držav, ki so že zdavnaj pred nami pele svoje narodne himne."

Predstavitve so se sicer med drugim udeležili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in nekateri poslanci.

Knjigo s 762 stranmi je izdala Celovška Mohorjeva družba.

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...