Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nesmisli...

| 08.01.2012, 14:41 Blaž Lesnik

Ste tudi sami ob prehodu iz starega v novo leto šteli evre, ki so dobesedno sfrčali v zrak? V mislih imamo pirotehnične izdelke. S številkami in drugim pogledom podprt nesmisel je v tokratnih minutah za okolje odstiral oče, podjetnik, skavt in farmacevt Aleš Čerin.

Okoljski pogled govori o onesnaževanju zraka s toksičnimi snovmi v obliki nanodelcev, ki so jo pred časom merili strokovnjaki z Inštituta Jožefa Štefana in ki (če ni dežja ali vetra) traja v neprezračenih dolinah (kot je ljubljanska) še tedne.

Drug, morda še bolj očiten razlog proti kratkotrajnemu "veselju" ob okrašenosti neba s pomočjo pirotehnika pa terja pogled onkraj svojega krožnika. Na primer tja, od koder je nedavno na obisk prišel misijonar Pedro Opeka. Aleš Čerin je preračunal:

"Za kakih 10 minut pokanja, svetlobe in naših “oh in ah” zdihljajev poženemo v "luft" toliko denarja kot stane 10.000 kg riža, ki bi ga misijonar Pedro Opeka razdelil lačnim otrokom na Madagaskarju."

Veliko nesmislov pa lahko najdemu tudi pri delu, s katerim se doma, v gospodinjstvu ali pa v velikih podjetjih (žal) premnogokrat srečujemo. Na kratko bi mu lahko rekli nesmiselno trošenje časa, energije, moči in tudi sredstev.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...