Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Poslanec Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver (foto: EP)
Poslanec Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver

Zver za nadaljevanje bolonjske reforme

Politika | 25.01.2012, 04:00 Petra Stopar

Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta je z veliko večino sprejel poročilo o prispevku evropskih institucij h konsolidaciji in napredku bolonjskega procesa. Stališče Evropske ljudske stranke je predstavil poslanec Milan Zver, ki je prepričan, da se je od podpisa bolonjske reforme v letu 1999 evropski visokošolski prostor močno poenotil.

Vseh devetindvajset držav, ki so leta 1999 podpisale zavezo za izvajanje bolonjske reforme, je vzpostavilo tristopenjski visokošolski študij. Do konca desetletja se je tem podpisnicam pridružilo še osemnajst novih držav. „V drugem desetletju ostaja glavni cilj bolonjskega procesa enakovredno priznavanje diplom oziroma kvalifikacij iz katerekoli univerze v EU po vseh državah članicah EU. Nadaljnji korak je zato vzpostavitev in razvoj sistema evropskih diplom,“ so sporočili iz pisarne evropskega poslanca Milana Zvera.

A konec prvega desetletja reforme je prinesel veliko odprtih vprašanj. Kot ugotavlja poročilo, ki ga je za odbor pripravil poslanec Luigi Berlinguer, je „uvajanje tristopenjskega sistema v nekaterih državah prineslo precej težav, saj je pobuda za spremembo sistema prišla iz vladne ravni in je same univerze še niso popolnoma posvojile. Poleg tega države za učinkovito izpeljavo reforme niso namenile dovolj finančnih sredstev.“ Večina držav v bolonjskem procesu na žalost tudi še ni vzpostavila nacionalnih okvirov kvalifikacij, ki bi bili povezani z okvirom kvalifikacij evropskega visokošolskega prostora, povzemajo v bruseljski pisarni poslanca Zvera.

Eden izmed ciljev bolonjske reforme je vzpodbuditi evropske univerze k bolj odgovornemu ravnanju glede na potrebe družbe in potrebe trga delovne sile, še povzemajo v Bruslju. „Na žalost pa danes še vedno velja trditev iz lizbonskega dokumenta, da 'evropske univerze kljub precej visoki kakovosti poučevanja ne zmorejo izraziti svojega celotnega potenciala, da bi spodbudile gospodarsko rast, socialno kohezijo in izboljšale kakovost in količino delovnih mest'. Zato se mora visokošolska reforma nujno nadaljevati tudi v tem desetletju,“ zatrjuje nekdanji slovenski minister za šolstvo in šport.

Poročilo priporoča tudi boljše sodelovanje med evropskim visokošolskim prostorom (EHEA) in evropskim raziskovalnim prostorom (ERA). Pomemben aspekt reforme je tudi večja socialna kohezija. Visokošolsko izobraževanje na vseh ravneh mora biti dostopno vsem, še povzemajo ugotovitve poročila v sporočilu za javnost Milana Zvera.

Politika, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...