Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski parlament za vstop Hrvaške v EU

Evropska Unija | 01.12.2011, 12:51 Petra Stopar

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Bruslju z veliko večino glasoval za vstop Hrvaške v Evropsko unijo. S tem so evropski poslanci dali zeleno luč za začetek postopka ratifikacije pristopne pogodbe, da bo Hrvaška dejansko lahko postala nova članica povezave sredi leta 2013.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je ob glasovanju o pristopni pogodbi Hrvaške povedal: „Na poti do evropskega članstva je bil dialog med Evropskim in hrvaškim parlamentom gonilna sila za uresničevanje ogromnega števila reform in tudi za vzpostavitev pravega prijateljstva.“ Ob tem je pozdravil hrvaške poslance, ki bodo v parlamentu do vstopa države v unijo navzoči kot opazovalci. Posebej je pozdravil tudi predsednika hrvaškega sabora Luko Bebića, ki je v galeriji parlamenta spremljal glasovanje in mu izrekel dobrodošlico.

Bebić je v izjavi za medije v Bruslju izrazil ponos in zadovoljstvo, da "smo po skoraj enajstih letih skupnega, napornega dela danes dočakali slovesen sklep" pogajanj. Zdaj, ko je pristopno pogodbo potrdil Evropski parlament, morajo to storiti še parlamenti vseh 27 držav članic, Zagreb pa jo bo predvidoma podpisal prihodnji petek pred vrhom voditeljev EU.

Širitev unije ogroža gospodarsko in finančno stabilnost?

Medtem ko se povezava širi in je Hrvaška na dobri poti, da postane 28. članica, pa širitvenemu procesu nista preveč naklonjeni največji gospodarski sili evroobmočja Nemčija in Francija. Bojita se namreč, da bi se zaradi novih članic gospodarska kriza le še poglobila. Tako bodo morale Srbija, Črna gora in Makedonija še malo počakati. „Menim, da bi morali imeti po vstopu Hrvaške obdobje utrjevanja. Srbija na primer ne bo mogla takoj začeti s pogajanji,“ je za televizijo Evropskega parlamenta povedal poslanec Evropske ljudske stranke Bernd Posselt. Vendar kot ocenjuje Europarltv, je dejstvo, da je približevanje uniji za države na Balkanu gonilna sila pri uvajanju demokratičnih reform in pri preprečevanju morebitnih vojaških sporov v tej nestanovitni regiji.

Evropski parlament večji za 18 novih poslancev

Nov poslanski sedež je dobila tudi Slovenija. Glede na izid glasovanja na evropskih volitvah junija 2009 mandat osme poslanke pripada Zofiji Mazej Kukovič iz Slovenske demokratske stranke. Mazej Kukovičeva sicer kandidira tudi na državnozborskih volitvah, zato še ni znano, kaj se bo zgodilo, če bo izvoljena v Državni zbor. Po zagotovilih SDS-a bo v primeru izvolitve ostala v Sloveniji, ker meni, da je pomembno, da državi pomaga pri izhodu iz krize. Če se torej sedežu v Evropskem parlamentu odpove, je naslednji na listi SDS-a Dragutin Mate, ki pa je prav tako med kandidati na nedeljskih volitvah.

Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...