Boštjan SmoleBoštjan Smole
Kmetijski minister mag. Dejan Židan (foto: ARO)
Kmetijski minister mag. Dejan Židan

Židan: Nakupu Mercatorja nasprotujem!

Slovenija | 21.11.2011, 12:53

Med gospodarstveniki v teh dneh zelo odmeva aktualni poskus prodaje Mercatorja. O tem se je med drugim veliko govorilo v okviru petkove Poslovne konference v Portorožu, še vedno pa odmeva izjava predsednika uprave NLB Boža Jašoviča, da je odločitev o prodaji njihovega deleža dokončna. Nas pa je zanimalo, kako dogajanje komentira kmetijski minister, ki trenutno opravlja le tekoče posle.

Minister Dejan Židan je prepričan, da je to žalostna zgodba, ki se trenutno odvija v neugodnem času pred volitvami, ima pa dolgoletne korenine. „Žalostno je, da se za nazaj stvari popravljati ne da, ampak se zdaj znotraj možnosti, ki obstajajo, išče najboljšo. Dejstvo je, da Mercator potrebuje stabilno lastništvo, ki ga sedaj nima. Mi si želimo, da je to lastništvo, ki bi omogočalo, da bi ta družba, ki je ena redkih slovenskih, ki so mednarodni koncerni, da bi se lahko še naprej širila, tako mednarodno kot tudi na slovenskih tleh,“ je za našo nedeljsko kmetijsko oddajo povedal Dejan Židan. 

Prehranski resor nakupu s strani Agrokorja nasprotuje 

Židan v tem pogledu izpostavlja dve dejstvi. Prvo, da je Agrokor največji tekmec Mercatorju na različnih področjih, drugo pa, da je Agrokor poleg trgovca tudi pomemben proizvajalec hrane.

„V Sloveniji v tem trenutku še ni dovolj lojalnosti slovenskega kupca do slovenskega proizvajalca hrane,“ je prepričan Dejan Židan, „zato nam ni vseeno, kako se trgovina obnaša. Če bi imeli na razpolago še nekaj let časa, da to lojalnost povečamo, da bi bila na primer tako dobra, kot je avstrijskega kupca do avstrijske hrane, nemškega do nemške, francoskega do francoske, nam niti ne bi bilo pomembno, kdo je lastnik, saj bi potrošniki trgovine prisilili, da se obnašajo pravilno.“

Židan je torej prepričan, da je glede prvega razloga dolžan ukrepati Urad za varstvo konkurence, glede lojalnosti pa je nujno potreben čas in nadaljevanje učinkovite kampanje osveščanja.

Mercator ni optimalen

„Mercator se je v neki fazi rasti, ko je takrat njegovo vodenje prevzel trenutni ljubljanski župan, razvijal napačno. Namesto da bi izbral moderne poslovne modele, ki so v Evropi stalnica, torej da ima neki trgovski sistem partnerski odnos do svojih dobaviteljev, da se skupaj razvijajo, je bil to obraten sistem, močnejši proti šibkejšemu,“ opozarja odhajajoči kmetijski minister. „Mi zdaj ta sistem spreminjamo, mislim da smo uspešni in zato nam je pomembno, da se razvoj trgovine tako tudi nadaljuje.“

Temu nakupu nasprotujem!

Židan je prepričan, da ni njegova naloga ocenjevati primernost morebitnih bodočih kupcev Mercatorja. A ob tem opozarja, da bi bilo tragično, da bi ga kupil nekdo, ki ni v najboljši poslovni situaciji in bi ta nakup izrabil za izboljšanje svojega poslovanja. Stranska žrtev tega pa bi bil Mercator, njegovi zaposleni, ter cel prehranski sektor oziroma skoraj 100.000 ljudi. „Jaz kot slovenski prehranski minister temu nakupu nasprotujem,“ je neposreden Židan.

 

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...