Ljubljana, torek, 27. junij 2017, 00:17

V Clevelandu so se spomnili žrtev revolucije

Tudi rojaki v Clevelandu praznujejo dan državnosti, v petek so se zbrali v mestni hiši, včeraj na Slovenski pristavi. Tam so se pred tednom dni spomnili rojakov, žrtev revolucije po drugi svetovni vojni.


Zaživela nova Svobodna Slovenija

Časopis naših rojakov iz Argentine, Svobodna Slovenija, je po polletnem premoru znova med bralci. Tokrat v spletni obliki, na voljo bo tudi tiskana oblika. Razveseljiva je, da je ta novica prišla prav ob dnevu državnosti, ki ga z velikim zanosom praznujejo tudi naši rojaki v Argentini.


Na Višarjah se začenja romarska sezona

Na praznik Janeza Krstnika se na Svetih Višarjah nad Trbižem začenja glavna romarska sezona. Ob 12. uri bo najprej procesija, ki se začne pri zgornji postaji žičnice, nato pa bo v cerkvi sveta maša. Do 1. oktobra bodo svete maša vsak dan ob 10., 11. in 12. uri, ob nedeljah in praznikih tudi ob 15. uri, nam je povedal p. Peter Lah.


25-letnica Slovenije v svetu

Izseljensko društvo Slovenija v svetu letos obeležuje 25-lentico delovanja. To bo osrednja tema letošnjega Tabora Slovencev po svetu. Še posebej bo to do izraza prišlo pri okrogli mizi, kjer bodo gostje predstavili svoj pogled na življenje Slovencev po svetu, predvsem spremembe v luči menjave generacij.


Natečaj SSK za mlade zamejce in izseljence

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa SSK je s pomočjo Urada za Slovence po svetu pripravila nagradni natečaj za izvirno izražanje mladih slovenskih rojakov iz zamejstva in sveta.


Brez te luči bi bila tema

Rojaki v Argentini se prvi dve nedelji v juniju spominjajo žrtev revolucije po drugi svetovni vojni. Osrednja Spominska proslava je potekala v Slovenski hiši v Buenos Airesu. Pogovarjali smo se s kulturnim referentom Zedinjene Slovenije Martinom Sušnikom.


Poslovil se je izumitelj France Rode

Na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi (15. junija 2017) bosta v katoliški cerkvi sv. Williama v Palo Alto v Kaliforniji maša in spominska slovesnost za dr. Franceta Rodeta, slovenskega inženirja in izumitelja. Najbolj znan je po žepnem kalkulatorju HP-35. Bil je eden od štirih vodilnih inženirjev v Hewlett-Packardu, izumil in ustvaril je tudi elektronske ključavnice in naprave za slepo pristajanje letal.


Novice iz Frankfurta

Čas po veliki noči je čas prvih obhajil in tudi birm, čeprav se zakrament birme podeljuje tudi v jeseni in v postnem času. V naši župniji sicer nismo imeli slovesnosti prvega obhajila.


V Clevelandu se bodo spomnili padlih rojakov

Naš sodelavec iz Clevelanda tokrat piše, kako bodo praznovali praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi ter se spominjali padlih rojakov po drugi svetovni vojni, žrtev revolucije.


Na avstrijskem Koroškem Dolga noč cerkva

Nocoj bo več kot sto cerkva na Koroškem ob neobičajnem času odprlo svoja vrata in nudilo priložnost za poglobitev vere in osebni odnos do Jezusa Kristusa.


Novejše novice | Starejše novice