Ljubljana, sreda, 21. avgust 2019, 22:11

Marjan Lipovšek – stoletnica rojstva

Marjan Lipovšek
Foto © ARO

"Trdno sem ohranil svoj življenjski nazor, za katerega so sicer vedeli, da nikakor ni materialističen, kaj šele marksističen …"

V Ljubljani se je na 26. januarja 1910 rodil skladatelj, pianist, pedagog, publicist, prevajalec, gornik in fotograf Marijan Lipovšek. Kljub stoletnici njegovega rojstva ga mediji v teh dneh ne omenjajo pretirano. Slavnostni koncert ob njegovem jubileju je napovedan za 25. marec; na njem bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV nastopila njegova hči mezzosopranistka Marijana Lipovšek. Narodna univerzitetna knjižnica pa pripravlja razstavo o Lipovšku kot vizionarju v slovenski kulturi.

Marijan Lipovšek je v Ljubljani dobil osnovno izobrazbo, se srečal z glasbo in gorami. Študij je nadaljeval v Pragi in se izpopolnjeval v Rimu in Salzburgu. Napisal je vrsto skladb od simfonij, suit, klavirskih variacij do samospevov in zborovskih skladb. Pisal je tudi filmsko glasbo. Bil je odličen glasbeni predavatelj in kritik. Prevajal je življenjepise svetovno znanih glasbenikov in gorniško literaturo. Svoje gorniške podvige pa je popisal v delu Steze skale in smučišča. Ko je Pavel Merku ob njegovi šestdesetletnici objavil portret skladatelja, je najprej opozoril na njegovo vsestranskost:

… človek, ki se hoče lotiti Lipovškovega dela in njegove osebnosti, bi moral biti hkrati glasbeni estet, da ocenjuje njegov obsežen ustvarjalni opus; glasbeni pedagog, da spregovori o njegovi večdesetletni dejavnosti profesorja klavirja in rektorja ljubljanske Glasbene akademije; glasbeni publicist, da analizira pomen njegove glasbene kritike; glasbeni kritik, da ocenjuje storitve pianista-solista in spremljevalca; planinec, da strokovno opiše njegove podvige v Julijcih in drugje ter omenja njegove spise v strokovni literaturi; in še marsikaj in marsikdo, da se lahko sploh loti analize tehtnega dela, ki ga je opravil Lipovšek.

Ne spreglejte: