"Ne Ti meni blefirat!"
26. Junij 2009

Pred meseci sem opozoril na laž kot enega izmed glavnih mehanizmov upravljanja in vodenja v slovenski družbi, česar se imetniki družbene in gospodarske moči sploh ne sramujejo več, temveč navedeno štejejo kot nekaj samoumevnega. Bistvo problema ni v tem, da nam lažejo, temveč v tem, da se laži kot sredstvu vodenja naše družbe in naših življenj sploh ne upiramo. Ko so ujeli ministra Patrika Vlačiča in Gregrorja Golobiča pri direktni laži, se je dokazala pravilnost prvega dela moje hipoteze, da v Sloveniji na vseh segmentih družbe vlada in zmaguje laž. Drugi del moje hipoteze, da bomo za takšen način vodenja naše družbe že v naslednjih letih morali plačati izredno visoko ceno, pa bomo lahko vsi skupaj zelo neposredno preverili na lastni koži.

Danes pa želim obravnavati drugi vedenjski vzorec, ki se je zažrl v vse pore slovenske družbe. Gre za najhujše in najbolj zahrbtno grešno nagnjenje, ki se imenuje NAPUH. V tem tednu sem zavestno opazoval, kje vse se srečujem z napuhom in na kakšne vse načine se ta kaže v današnji slovenski družbi. Pri tem sploh nisem imel težkega dela, saj sem skoraj povsod lahko srečal fenomen, ki sem ga poimenoval »blefiranje«. Gre za samorazglašene ali s strani drugih bleferjev razglašene »strokovnjake«, »umetnike«, »znanstvenike« in vse mogoče »voditelje« ter »svetovalce«. Objektivno gledano navedeni bleferji ne ustvarjajo prav nobene dodane vrednosti v naši družbi, ker v sebi sploh nimajo nobenega posebnega intelektualnega ali ustvarjalnega potenciala, niti niso delovni, sami pa so prepričani v svojo veličino in neznanske sposobnosti ter zasluge, za kar prejemajo tudi bogata plačila.

Tipičen primerek uspešnega slovenskega modernega bleferja oziroma bleferke posveča skoraj ves delovni čas in energijo skrbi za svojo podobo. Za njo pa se običajno skriva zgolj slama ali celo gnoj. Do vladavine bleferstva pride zaradi kombinacije brezobzirenega in primitivnega posameznika posameznika oziroma posameznice ter skorumpiranega in nepreglednega sistema, kjer brez pomoči raznih samooklicanih svetovalcev in voditeljev ni mogoče funkcionirati plus povsem nedelujoče pravne države, ki bi morala takšne bleferje potisniti na kakšni balkanski sejem odsluženih avtomobilov.

Namesto tega imamo pravno državo, ki je programirana tako, da dejansko zagotavlja imuniteto in oblast zakamufliranim brutalnežem in primitivcem. Država, ki je tako fina, da zagotavlja tudi bleferjem, brutalnežem in primitivnežem pozitiven odnos oziroma pozitivno energijo, zagotovo ni pravna država temveč njena karikatura. Resnična pravna država mora učinkovito, kontinuirano in tudi zelo kruto zatirati vse možne pojavne oblike bleferjev, brutalnežev in primitivcev, ker v nasprotnjem primeru začnejo ti zatirati normalne državljane.

Paziti moramo, ker je moderni slovenski blefer običajno izredno dobro zakamufliran in odišavljen z navidezno neverjetno prefinjenim izrazoslovjem in vedenjem. Takšne »fine« bleferje je v Sloveniji mogoče srečati povsod, in povsod prav neverjetno uspevajo ter pogosto zelo uspešno dominirajo nad resnično sposobnimi in delovnimi ljudmi. Problem ni, da takšni bleferji obstajajo, ker so vedno obstajali in se bodo vedno pojavljali. Problem je v tem, ker v Sloveniji obstaja sistem, ki takšne bleferje dobesedno dviguje na površje, kjer koli se pojavijo, namesto, da bi jih sistematično zatiral. Celotna človeška zgodovina nam jasno dokazuje, da bleferske družbe začnejo zelo hitro propadati. Časovno in krajevno nam najbližji primer bleferske vladavine in ureditve je bila Srbija, ki so jo zadnjih 20 let vodili vrhunski bleferji, ki so uničili življenja milijonom ljudi, svoj narod pa pahnili v neznansko bedo in ponižanje.

Zaradi navedenega Vam v naslednjih dneh dajem nalogo, da zavestno vključite svoje radarje za bleferje in njihovo blefiranje, še posebej tisto v zelo »fini« embalaži. Našli ga boste tudi v tiskanih in elektronskih medijih. V slovenskem novinarstvu prosperirajo belferji, ker bi v nasprotnem primeru vladajočo elito ogrožali sposobni, pogumni in ustvarjalni novinarji. Na jugu Italije je samoumevno, da moraš imeti pri mafiji najeto zaščito, da ti ne uničijo trgovine ali gostilne. V Sloveniji pa nobena oseba ali skupina ne more javno uspešno delovati, če nima zagotovljene medijske zaščite, ki jo je potrebno tako in drugače zelo drago plačati. Tako je krog sklenjen: imamo nekompetentno blefersko kvazielito, ki ji zagotavlja medijsko zaščito in podporo ravno tako nekompetentna medijska bleferska scena, postavljena s strani bleferske oblastniške kvazielite. Navedeno je zgolj eden od primerov, kako se bleferji razmnožujejo in ščitijo.

Podoben vzorec srečamo tudi v javni upravi, kulturi, javnih in parajavnih podjetjih in v pravosodju. Na odgovornih ali celo na najodgovornejših mestih pogosto kar mrgoli bleferjev, ki niti pod razno niso dorasli svojem položaju, zato so prisiljeni na vse mogoče načine odganjati in zatirati vsakogar, še posebej pa potencialno sposobne ljudi, ki se bi lahko približali njihovemu položaju.

Pri laži sem za epilog povedal, da je Bog človeku podaril razum, da z njim zatira laž, zaradi česar neuporaba Božjega daru razuma predstavlja hud greh. Pri napuhu slovenskih bleferjev pa se moramo zavedati, da je je Bog ustvaril tudi določene družbene in ekonomske zakonitosti, brez katerih spoštovanja začne propadati vsaka skupnost. Slovenci se pogosto obnašamo, kot da določene družbene in ekonomske zakonitosti za nas sploh ne veljajo. V realnem konkurenčnem sektorju se zelo hitro pokaže, kdo je resnično sposoben opravljati svojo funkcijo, in kdo je navadni blefer. Istrabenz, Mip, Mura in še marsikatero drugo podjetje so najboljši dokaz, da bleferji in organizacije, ki jih vodijo, dolgoročno ne morejo funkcionirati. Enako velja za javni sektor. Tudi še tako umetelno zakamuflirani in dobri bleferji ne morejo pregoljufati osnovnih družbenih in ekonomskih zakonitosti. Zaradi tega se bo prej ali slej zgodilo, da bo brezposelnost narasla čez 10%, da se bo standard upokojencev začel drastično zniževati, da se bo kakovost našega zdravstva in sistemov socialne varnosti drastično znižala, da bomo zaradi pretiranega javnega zadolževanja postali suženj tujih upnikov, da bo začelo zmanjkovati denarja za plače javnih uslužbencev, da se bo stopnja kriminalitete drastično dvignila, itd. Največja žrtev in glavni krivec za navedeno pa ne bodo bleferji, ampak povsem običajni Slovenci, ki kot zadrogirane ovce dovolijo, da jih skozi življenje vodijo najrazličnejši bleferji. Kajti tudi ignoriranje temeljnih družbenih in ekonomskih zakonitosti je ena vrsta napuha, ki prej ali slej prinese trpljenje. Prvi korak proti vladavini vseh mogočih bleferjev v Sloveniji bo, če boste dosledno rekli bobu bob, in bleferju: »Ne Ti meni blefirat!«

Komentar tedna je pripravil Ivan Kukar, član Komisije Pravičnost in mir

 


Ostali članki:
DEMOS - ključ do demokracije! 4. December 2009 14:20
Kako lepo je praznovati! 1. December 2009 15:22
Sosedski odnosi 27. November 2009 9:39
Kje tiči zajec? 24. November 2009 13:32
Lidija Čop: Odgovornost podjetij ni le modna muha 22. November 2009 11:17
Študent naj bo... 17. November 2009 14:32
Vizije dr. Janeza Evangelista Kreka – pot izhoda iz slovenskih kriz 13. November 2009 11:45
Čas za spreobrnitev? 10. November 2009 15:05
Kdo so vodstveni delavci? 9. November 2009 8:47
Kaj bo dal človek v zameno za svoje življenje? 3. November 2009 16:12
Prižgimo sveče! 30. Oktober 2009 12:51
Ko novinarji obmolknejo – ali bolje: ko novinarji pokleknejo 27. Oktober 2009 13:41
Kako je z obnovljivimi viri energije? 25. Oktober 2009 8:34
Zakaj plače bolj gor v javnem sektorju kot v gospodarstvu? 19. Oktober 2009 7:54
Dimna zavesa ne more skriti bistva 16. Oktober 2009 9:26
Kaj sporočajo prvi ministrski odstopi? 13. Oktober 2009 15:24
Konzervativen pisec 6. Oktober 2009 12:52
Evropski denar ne pride sam 5. Oktober 2009 6:37
Delavski upori 30. September 2009 17:55
Resnica je samo ena 30. September 2009 11:23
Janez Juhant: Odgovornost 25. September 2009 13:28
Bl. Anton Martin Slomšek – slovenski svetnik 22. September 2009 21:09
Kakšen bo Slovenski izstop iz krize? 19. September 2009 14:36
Slovenski zvočni zid 19. September 2009 10:02
Politične barve jeseni 15. September 2009 14:23
11. september in religija 14. September 2009 12:24
„Vsak sliši tisto, na kar je uglašeno njegovo srce ...“ 9. September 2009 7:55
Duševno zdravje - preventiva, prisilna hospitalizacija 4. September 2009 8:41
Kaj slovenskega bomo jedli prihodnje leto? 1. September 2009 13:47
Krizno upravljanje 24. Avgust 2009 10:12