Posvet o dilemah in izzivih novega družinskega zakonika
4. December 2009

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je v Antonovem domu v Ljubljani organizirala javni posvet in okroglo mizo na temo Družinski zakonik – dileme in izzivi. Na posvetu so sodelovali novoimenovani ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres, psihoterapevt Bogdan Žorž, podpredsednik Državnega zbora France Cukjati, prodekanica Filozofske fakultete Univerze v Mariboru prof. dr. Jana Bezenšek, predsednik civilne iniciative Za družino in pravice otrok Aleš Primc, nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler-Dolinar in predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše.

Komisija je z organizacijo posveta želela poudariti septembrsko izjavo z naslovom Ohranimo in okrepimo vrednoto zakonske zveze in družine, v kateri je izpostavila problematiko nesklepanja zakonskih zvez v naši državi in odsotnost vzgoje za zakonsko ter družinsko življenje v izobraževalnih ustanovah. Zakonska zveza moškega, ženske in otrok je po mnenju Komisije najbolj primerno okolje za otrokov psihološki in telesni razvoj. Zato mora biti družina tako na zasebni kot tudi na družbeni ravni ustrezno ohranjena, zaščitena in v izobraževalnih ustanovah ter drugod v javnem življenju ustrezno promovirana.

Komisija odločno nasprotuje tistim predlaganim spremembam družinske zakonodaje, ki bi pojmovanje in vrednotenje zakonskega in družinskega življenja izpostavile novim pretresom in ga še bolj razvrednotile, posvojene otroke pa izpostavile nepredvidljivim in nepopravljivim posledicam. Na koncu zaključi, da je še večja zaščita družine, utemeljene na zakonski zvezi med možem in ženo, nujno potrebna za celosten razvoj človeške osebe in njeno dostojanstvo ter tudi za trdnost, mir in prihodnost naroda ter države.


Nadškof Anton Stres

Nadškof Stres: Neodgovorno bo, če bo sprejet takšen družinski zakonik

Udeleženci posveta o predlaganem družinskem zakoniku, ki ga je v Ljubljani danes pripravila Komisija pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, so bili kritični do besedila. Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je menil, da bi bilo od oblasti neodgovorno, če bi ga sprejela v takšni obliki.

"Družina smo mi vsi. Od oblasti bi bilo neodgovorno, če bi sprejela takšen zakonik, ki tako temeljito posega v temeljne vrednote," je v pozdravnem nagovoru poudaril novoimenovani ljubljanski nadškof. Vsekakor bo treba še veliko narediti na tem področju, je ocenil. Izpostavil je namen komisije, da se pridruži vsem, ki razmišljajo podobno in jih skrbi prihodnost. Ta bi bila črna, če bi bil predlagani družinski zakonik sprejet, je opozoril.


Podpredsednik državnega zbora France Cukjati je opozoril, da je bistvo zakonske zveze v osnovanju družine, poudarjena je usmerjenost v otroka. Zdaj pa otrok ni več cilj, ki mu sledi zakon, temveč je cilj medsebojno razmerje, otrok je le še sredstvo, je menil. Izrazil je bojazen, kako bo v primeru razpisa referenduma odločalo ustavno sodišče. "Potreben bo močan javni pritisk. Potrebno bo resnično mobilizirati slovensko javnost," je prepričan.

Predsednik civilne iniciative Za družino in pravice otrok Aleš Primc je dejal, da se bodo še naprej zavzemali za otrokove koristi. Pravice otroka do matere in očeta ne sme vzeti nihče, je dejal. V iniciativi verjamejo, da je "prava stvar družina kot tisto okolje, v katerem se otrok lahko razvija". Predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše pa je ocenil, da je bilo že vnaprej odločeno, kaj bo veljalo kot strokovna podlaga, vse ostalo pa je ostalo brezpredmetno. Dobil je vtis, da gre za vrsto provokacije. Predlagatelji so namreč izbrali rešitve, ki povzročajo delitve, je poudaril.

Proti koncu posveta je predstavnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porič poudaril, da je družina v islamu sveta. Prizadevali si bodo za ohranitev družine, ker, kot je dejal, "vera to zahteva od nas". Še pred posvetom je psiholog Bogdan Žorž v svojem predavanju povedal, da je vprašanje družine vprašanje zaščite naroda in njegove kulture. Predlagani zakonik razume kot "napad na slovenski narod". Zakonik torej ne glede na versko ali nazorsko prepričanje zadeva vse, ki jim je mar obstoj slovenskega naroda, je prepričan. "Če se zlomi družina, se zlomi človeštvo. Zaradi zloma slovenske družine se človeštvo ne bo zlomilo, se pa zlomi narod," je menil.

Dobra tretjina otrok ne živi v t. i. popolnih družinah, slabi dve tretjini pa jih živi v t.i. popolnih družinah, je dejal. Vendar pa je kot psihoterapevt v praksi opazil, da je to razmerje obrnjeno na glavo: dobri dve tretjini otrok prihaja iz tako ali drugače nepopolnih družin, med njimi pa je skoraj polovica takih, ki potrebuje resno psihoterapevtsko pomoč, je poudaril. Komisija odločno nasprotuje tistim predlaganim spremembam družinske zakonodaje, ki bi pojmovanje in vrednotenje zakonskega in družinskega življenja izpostavile novim pretresom in ga še bolj razvrednotile, posvojene otroke pa izpostavile nepredvidljivim in nepopravljivim posledicam, so zapisali v sporočilu za javnost.

Še večja zaščita družine, utemeljene na zakonski zvezi med možem in ženo, je po opozorilu komisije nujno potrebna za celosten razvoj človeka in njegovo dostojanstvo ter tudi za trdnost, mir in prihodnost naroda in države.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so v ponedeljek napovedali, da bodo ta teden vladi v obravnavo poslali predlog družinskega zakonika, ki so ga dopolnili s predlogi iz javne razprave. Ministrstvo ni umaknilo predloga, ki istospolne skupnosti izenačuje z drugimi družinskimi skupnostmi. Zakonik pa prepovedi telesnega kaznovanja otrok dodaja prepoved psihičnega nasilja.
STA/AS

 


Ostali članki:
Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž 5. December 2009 19:00
Peta obletnica umestitve nadškofa Urana 5. December 2009 11:41
Posvet o dilemah in izzivih novega družinskega zakonika 4. December 2009 12:19
Simona Juvan je bila naša gostja 30. November 2009 7:07
Prleki so veseli ljudje 28. November 2009 16:00
Kakšen naj bo medij? 25. November 2009 17:45
Škof Turnšek: letošnji klic dobrote mora biti še glasnejši 25. November 2009 15:23
Novinca v vrhu EU 25. November 2009 14:32
Teden Karitas 22. November 2009 11:12
Petelinček lépo poje 22. November 2009 11:01
Kalan Živčec: Miklavčič se poslužuje metod specialne vojne 18. November 2009 19:16
Nadškof Hočevar za Radio Ognjišče ob smrti patriarha Pavleta 17. November 2009 12:22
Škof Gregorij Rožman ostaja v naših srcih 15. November 2009 16:15
Pogovor ob 50. obletnici smrti škofa Gregorija Rožmana 11. November 2009 18:37
Romana Jordan Cizelj za Radio Ognjišče o novih komisarjih 11. November 2009 11:59
Nuncij v Nemčiji: padec berlinskega zidu posledica zvestobe številnih kristjanov 10. November 2009 12:20
Zahvalna nedelja in pisma slovenskih škofov ob zahvalni nedelji 7. November 2009 10:08
Frančiškovi bratje in sestre parlamentu predali poslanico 6. November 2009 14:58
Janša za Radio Ognjišče o arbitražnem sporazumu 4. November 2009 21:45
Srečanje Katoliških novinarjev Slovenije 4. November 2009 11:56
Bo zgodnji sneg ustavil dela na Pokljuki? 3. November 2009 13:24
Prvi november - dan vseh svetih 31. Oktober 2009 15:04
Napoved svetih maš slovenskih škofov ob prazniku vseh svetih 28. Oktober 2009 19:28
Nadškof Stres: Družina je zibelka življenja in ljubezni, nosilka upanja in prihodnosti! 24. Oktober 2009 15:10
Verske skupnosti v podporo družini 22. Oktober 2009 15:01
Ritem Duha 2009 Alfi in Omegi 17. Oktober 2009 23:17
Sobota rezervirana za Ritem Duha 2009! 15. Oktober 2009 7:24
Pogovor o predlogu družinskega zakonika 14. Oktober 2009 18:47
EU v živo o novo starem predsedniku Evropske komisije 14. Oktober 2009 17:30
Za družino gre! 13. Oktober 2009 10:01