Za družino gre!
13. Oktober 2009

Na javni predstavitvi mnenj o predlogu družinskega zakonika v državnem zboru je največ pozornosti vzbudil razširjeni koncept družine, ki med drugim izenačuje skupnosti istospolnih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi in jim omogoča posvojitev otrok. O tem se delijo menja tako med politiki, kot tudi med strokovnjaki in ostalo javnostjo. Marjana Debevec je med drugim prepričana, da si ne „predstavlja vzgoje brez moškega vidika in pogleda na stvari.“

Psihoanalitik Roman Vodeb je prepričan, da mora otrok v času odraščanja doživeti vlogo moškega in ženske. "Otrok, ki ne doživi ojdipske faze z žensko mamo in moškim očetom, bo imel v odraslosti takšne specifike, da bo imel probleme z družbo oz. bo imela družba probleme z njim," pojasnjuje. Nasprotno meni sociologinja Tanja Rener, ki pravi, da predlagani zakon nikomur ničesar ne jemlje, nikogar ne ogroža, ampak daje. Družinski zakonik po njenih besedah družino ustrezno definira, v njej pa je dobro ujeta tudi sociološka refleksija. Definicija družine je, kot pravi, "kratka in jasna", dobro razlikuje med družino in podobnimi oblikami ter ne diskriminira vnaprej.

Poslanec SDS France Cukjati meni, da stopa v ospredje temeljna anomalija predloga, ki se kaže v izkrivljenem pojmovanju družine. Ob tem se sprašuje, zakaj ni mogoča zakonska zveza več oseb različnega ali istega spola, in predlagatelja poziva, naj bo dosleden in tako "do absurda obrne pojmovanje družine".

Nekadnja visokošolska ministrica Mojca Kucler Dolinar meni, da predlagatelj zakona iz družine dela "karikaturo družine". "Privilegij biti družina po naravi svari ne more pripasti katerikoli skupnosti," je prepričana. Družina je, kot pravi, tradicionalna kategorija in spreminjati tako temeljne stvari zaradi modne muhe ali posameznih vzorcev pomeni nekaj skrajno neodgovornega do družbe in tudi do prihodnosti.

Sredi kriznih časov se je treba zavzeti za ohranjanje družinskega in zakonskega življenja, je dejal Tadej Strehovec iz Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kot je prepričan, je z vidika demografije klasična zakonska zveza najbolj odprta za življenje.

Nagovor novinarke Marjane Debevec v Državnem zboru
Prvo vprašanje današnje razprave se glasi: Ali Predlog Družinskega zakonika ustrezno ureja način odločanja o zadevah za varstvo koristi otroka, zlasti sistemski prenos pristojnosti in zaščite interesov otroka? Strinjam se s členom, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok, ker se mi zdi, da le- to ni več primerno za današnji čas. Hkrati pa sem mnenja, da so druge oblike kaznovanja otrok, predvsem čustvene, psihološke in duhovne, za otroka lahko še bolj škodljive in predvsem dolgotrajne, v zakoniku pa niso omenjene. Poleg tega, da ne morem mimo člena, ki istospolnim parom omogoča posvojitve otrok. Zagovornika tega člena govorijo o univerzalnih človekovih pravicah. Ob tem pa se sprašujem, za čigave pravice gre. Predlagatelji družinskega zakonika trdijo, da je njegov namen korist otroka, pri posvojitvah istospolnih parov pa so se omejili le na pravice odraslih. Kot mama dveh otrok vem, kaj otroku pomeni jaz, kot mama in ženska, in pa moj mož, kot moški in oče. Ne predstavljam si vzgoje brez tega moškega vidika in pogleda na stvari. Znano je, vsak psiholog vam bo to potrdil, da je za otroka najboljše, če raste in se razvija ob očetu in materi, ki se ne le telesno, ampak tudi čustveno in duhovno dopolnjujeta.

Seveda nas na žalost življenje vodi tudi v težke in včasih nerazumljive situacije, kot na primer ob razvezah in smrtih sozakonca, pa vendar naj bi to bile le izjeme. Mislim, da moramo kot družba stremeti k največji koristi za otroka, k temu, da bomo imeli otroke, ki se bodo znali postaviti na lastne noge, ki se bodo pripravljeni soočiti z življenjem, ki jih ne odpihnil prvi vetrič. Ne pozabimo, otrok je sam po sebi prevelika vrednota, da mu ne bi tudi država po svojih močeh omogočila skladen razvoj.

Drugo vprašanje predloga zakona pa pravi: Ali je v predlogu ustrezno rešeno vprašanje spremenjene definicije družine in zakonske zveze?Moram reči, da prav ta del postavlja na glavo tiste naravne zakone, ki v družbi vladajo že tisočletja. Sicer so pa že pretekli totalitaristični sistemi (kot sta bila nacizem in komunizem), poskušali oslabiti družino, da bi tako dobili posameznike, ki bodo vodljivi in jim bo lažje vladati. Po mojem mnenju redefinicija družine vodi v propad naše družbe. Mnogi se tega zavedajo in zakaj torej to dopuščajo? Pri tem govorijo o tem, da je treba uzakoniti pojave ali oblike sobivanja, ki v družbi že obstajajo. Prepričana sem, da ni vsaka stvar, ki v družbi obstaja, že tudi dobra in vredna posnemanja, kaj šele uzakonitve. Pri tem se spet sklicujem na pravice otrok, ki bodo v novih oblikah, zanje nenaravnih, najbolj trpeli. Nek kolega, ki sta se starša že v njegovem otroštvu ločila in je odraščal samo ob materi, mi je zaupal, kakšne travme preživlja in kako mu manjka lik očeta. Naj pri tem še dodam, da istospolna skupnost ne more biti po svoji naravi enaka zakonski zvezi moškega in ženske, ki je med drugim namenjena posredovanju življenja ter vzgoji otrok. Takšno stališče zagovarja tudi Evropsko sodišče človekovih pravic.

Pa še nek drug vidik prihaja pri tem do izraza in sicer diskriminacija urejene zakonske zveze. Že z dosedanjim Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so vzpostavili razmere, po katerih smo bili poročeni zakonci v primerjavi z neporočenimi pari diskriminirani in v slabšem položaju na področju plačevanja prispevkov za vrtec, prejemanju nižjih otroških dodatkov ter dodeljevanju socialnih stanovanj. S predlagano redefinicijo družine in zakonske zveze pa bo država finančno še bolj poslabšala položaj zakonske zveze moškega in ženske, prav tako pa v družbi razvrednotila vrednoto urejene zakonske zveze.

Vsakega od vas vabim, da globoko v sebi premisli, kaj mu pomeni družina, njegova lastna, v kateri je odraščal in tudi ta, ki jo oblikuje zdaj. Ali res želimo našo družbo in vrednote, ki bi nas vodile naprej, pahniti v prepad?

Predlagatelj trdi, da naj bi omenjeni predlog družinskega zakonika obravnaval celotno družinsko problematiko. Zato me zanima, kaj bo država storila za to, da družine ne bi razpadale, saj vemo, da vsaka ločitev pusti globoke rane v srcih ljudi, še posebej otrok. To, da država predlaga relativizacijo družine, njen razpad namreč le še pospešuje. In kaj bo država naredila, da bi mlade pripravila na družinsko življenje? Jim pomagala soočiti se s težavami, s katerimi se srečuje vsak par? Mislim, da je tudi o tem še kako treba razmisliti.
STA/AS
foto: Miran Hergula

 


Ostali članki:
Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž 5. December 2009 19:00
Peta obletnica umestitve nadškofa Urana 5. December 2009 11:41
Posvet o dilemah in izzivih novega družinskega zakonika 4. December 2009 12:19
Simona Juvan je bila naša gostja 30. November 2009 7:07
Prleki so veseli ljudje 28. November 2009 16:00
Kakšen naj bo medij? 25. November 2009 17:45
Škof Turnšek: letošnji klic dobrote mora biti še glasnejši 25. November 2009 15:23
Novinca v vrhu EU 25. November 2009 14:32
Teden Karitas 22. November 2009 11:12
Petelinček lépo poje 22. November 2009 11:01
Kalan Živčec: Miklavčič se poslužuje metod specialne vojne 18. November 2009 19:16
Nadškof Hočevar za Radio Ognjišče ob smrti patriarha Pavleta 17. November 2009 12:22
Škof Gregorij Rožman ostaja v naših srcih 15. November 2009 16:15
Pogovor ob 50. obletnici smrti škofa Gregorija Rožmana 11. November 2009 18:37
Romana Jordan Cizelj za Radio Ognjišče o novih komisarjih 11. November 2009 11:59
Nuncij v Nemčiji: padec berlinskega zidu posledica zvestobe številnih kristjanov 10. November 2009 12:20
Zahvalna nedelja in pisma slovenskih škofov ob zahvalni nedelji 7. November 2009 10:08
Frančiškovi bratje in sestre parlamentu predali poslanico 6. November 2009 14:58
Janša za Radio Ognjišče o arbitražnem sporazumu 4. November 2009 21:45
Srečanje Katoliških novinarjev Slovenije 4. November 2009 11:56
Bo zgodnji sneg ustavil dela na Pokljuki? 3. November 2009 13:24
Prvi november - dan vseh svetih 31. Oktober 2009 15:04
Napoved svetih maš slovenskih škofov ob prazniku vseh svetih 28. Oktober 2009 19:28
Nadškof Stres: Družina je zibelka življenja in ljubezni, nosilka upanja in prihodnosti! 24. Oktober 2009 15:10
Verske skupnosti v podporo družini 22. Oktober 2009 15:01
Ritem Duha 2009 Alfi in Omegi 17. Oktober 2009 23:17
Sobota rezervirana za Ritem Duha 2009! 15. Oktober 2009 7:24
Pogovor o predlogu družinskega zakonika 14. Oktober 2009 18:47
EU v živo o novo starem predsedniku Evropske komisije 14. Oktober 2009 17:30
Za družino gre! 13. Oktober 2009 10:01